Break eggs into milk and some flour, grease a clay pot or pan with butter, pour small amounts [of the mixture onto into the panpot], fry into thin [pancakes] and serve doused with [melted] butter.
| oryg = '''Naleśnik'''<br>
Rozbij jajec z mlekiem i trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], wlewaj po trosze, a piecz cienko, a polawszy masłem, daj na stół.
| źródło = ''Op. cit.'', p. 75 }}
I jeszcze jeden przepis jajecznyAnd here's one more egg-based recipe; this one is for a kind of sweet omelette, tym razem na grzybekwhich Czerniecki refers to by a now old-fashioned Polish term, czyli coś w rodzaju omleta (według ''Kuchni polskiejgrzybek'' z 2005 r., grzybek różni się od omleta tym, że do tego pierwszego dodaje się mąki;<ref>{{Cyt | nazwisko = Surzycka-Mliczewska (red.) | imię = Zofia | tytuł = Kuchnia polska | miejsce = Warszawa | rok = 2005 | wydawca = Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne | strony = 262–263 }}</ref> ale Czerniecki uważał, że, choć do grzybka można dodać mąki, to lepiej nie)or literally "little mushroom":
{{Cytat
| '''Omelette'''<br>Break eggs into milk, and if you want, you can add some flour too, but it's better without the flour; add small raisins and cinnamon, pour onto hot butter in a clay pot, fry and flip, and once fried, dust with sugar and serve. | oryg = '''Grzybek'''<br>
Rozbij jajec z mlekiem, a jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, cynamonu, wlej w rynkę na masło gorące, a smaż i przewróć; usmażywszy, pocukruj, a daj na stół.