|}
=== Recipients Knights of the Order ===
{| class=wikitable
|-
! Wizerunek Image !! Imię i nazwiskoName<br>(ur. born -- zm.died) !! Kraj zamieszkaniaCountry of residence[[#uwaga|*]] !! Opis Description
|-
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|Ang Kim Khoan]] || style=text-align:left | '''Ang Kim Khoan''' {{czytlisten|Ang Kim Khoan}}<br>(1910–1978) || [[Plik:KHM.png|23px|]] {{small|KambodżaCambodia}} || HotelarzHotel manager, minister turystyki KambodżyMinister of Tourism of Cambodia,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Abdoul-Carime
| imię = Nasir
| rozdział = Ang Kim Khoan (1910–1978?)
| adres rozdziału = https://www.aefek.fr/wa_files/ang_kim_khoan_2.pdf
}}</ref> dyrektor generalny sieci hoteli pod nazwą Khmerskie Towarzystwo Zajazdów Królewskich General Director of the Khmer Royal Inns Company (''Société khmère des Auberges royales'').<ref>{{Cyt
| tytuł = Le Monde diplomatique
| rozdział = La société khmère des auberges royales : Un équipement touristique de grande classe
| adres rozdziału = https://www.monde-diplomatique.fr/1963/10/A/25614
| miejsce = Paris
| data = październik October 1963
| strony = 15
}}</ref><br>Odznaczenie orderem odbyło się w ParyżuDecoration took place in Paris.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Przypkowski
| wydawca =
| miejsce = Kraków
| data = 12 stycznia January 1969 | wolumin = nr No. 1240
| strony = 8
}}</ref>
|-
| [[File:Jean-Dominique Arnaboldi.JPG|100px|Karykatura Caricature of Jean-Dominique'a ArnaboldiegoArnaboldi]] || style=text-align:left | '''Jean-Dominique Arnaboldi''' {{czytlisten|Jean-Dominique Arnaboldi}}<br>(1919--1974)<ref>{{Cyt
| tytuł = Généafrance
| rozdział = Jean Dominique Arnaboldi : Base de données des décès de l'insee
| adres rozdziału = https://geneafrance.com/france/deces/?deces=37892347
}}</ref> || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Dziennikarz zajmujący się tematyką gastronomicznąGastronomic journalist, jeden z jurorów turnieju o Złotą Patelnię one of the jurors in the Golden Pan (''Poêle d’or'')competition<ref>{{Cyt
| nazwisko = Kapandji
| imię = Ghislaine
}}</ref>
|-
| [[File:Stefan Bratkowski.jpg|100px|Stefan Bratkowski]] || style=text-align:left | '''[https://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Bratkowski Stefan Bratkowski]'''<br>(1934–2021) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || Dziennikarz, współautor książki ''Ostatki staropolskie''Journalist, poświęconej w dużej części rodzinie Przypkowskichcoauthor of a book about the Przypkowski family<ref>{{Cyt
| nazwisko = Roszko
| imię = Janusz
}}</ref>
|-
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|Gian Giuseppe Brenna]] || style=text-align:left | '''Gian Giuseppe Brenna''' {{czytlisten|Gian Giuseppe Brenna}}<br>(1920--2006) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|WłochyItaly}} || DentystaDentist by trade, z zamiłowania gastronomgastronome by hobby, delegat prowincji delegate of the Como do Włoskiej Akademii Kulinarnej Province to the Italian Cooking Academny (''Accademia Italiana della Cucina'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Espansione TV
| nazwisko r = Bambace
| adres rozdziału = https://www.espansionetv.it/2018/09/27/campo-di-tremezzina-una-piazza-dedicata-a-gian-giuseppe-brenna/
| miejsce = Como
| data = 27 września September 2018
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel''' {{czytlisten|André Hurtrel}}<br>(1917--1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || DziennikarzJournalist, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowychfounder of the National Union of Spokespeople, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego President of the National Gastronomic Committee (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnięhead juror in the Golden Pan competition.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal « Poêle d’Or » 1969
| adres rozdziału = https://przekroj.pl/en/archive/artykuly/61924
| miejsce = Kraków
| data = 4 kwietnia April 1966
| wolumin = 1095-96 (14-15/1966)
| strony = 8
}}</ref>
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899--1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] {{small|W. BrytaniaBritain}} || Właściciel londyńskiej restauracji Owner of the ''Lucullus''restaurant in London<ref>{{Cyt
| tytuł = Wschodni Rocznik Humanistyczny
| nazwisko r = Kaczorowski
| rok = 2014
| tom = X
| strony = 80--81 (przypis footnote 45)
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || Kucharz. Kucharzami byli też jego dziadekChef, like his grandfather, ojciecfather, brat i synbrother and son. Gotował dla arystokratów i dyplomatówHe cooked for aristocrats and diplomats, m.in. dla Jarosława Iwaszkiewiczaincluding for Jarosław Iwaszkiewicz (member of the Chapter).<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
| rozdział = Pawłowa i Kucharski: Kto serwował Iwaszkiewiczom kurę po literacku?
| adres rozdziału = https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku
| data = 25 października October 2021 }}</ref> Po II wojnie światowej szef kuchni w After World War 2, head chef at Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w JabłonnieHotel in Sopot and at the Polish Academy of Sciences palace in Jabłonna.<ref>Biogram dołączony do listy odznaczonych orderem PomianaBiographic note attached to the list of recipients of the Order of Pomian, Muzeum im. Przypkowskich w JędrzejowiePrzypkowski Family Museum</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Édouard Longue''' {{czytlisten|Édouard Longue}}<br>(1908--1989)<ref> {{Cyt
| tytuł = Acte Décès
| rozdział = Acte de décès à Paris 18e arrondissement (75018) pour l'année 1989
| adres rozdziału = https://www.acte-deces.fr/acte-de-deces-paris-18e-arrondissement-1989
}}</ref> || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || DziennikarzJournalist, pisarzwriter, krytyk kulinarnyculinary critis, założyciel Francuskiego Towarzystwa Prasy Gastronomiczno-Turystycznej founder of the French Association of Gastronomic and Travel Press (''Association française de la Presse gastronomique et touristique''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal « Poêle d’Or » 1969
| adres rozdziału = http://www.souillac.net/le-souillagais-pierre-arnal-poele-dor-1969
}}</ref> prezes Francuskiego Związku DziennikarzyPresident of the French Union of Gastronomic Journalists, Pisarzy i Redaktorów Gastronomów Writers and Editors (''Union française des journalistes, écrivains et éditeurs gastronomes''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Feuille d'Avis du Valais
| url = https://doc.rero.ch/record/175903/files/1968-01-23.pdf
| rozdział = Respect du goût d'autrui en gastronome
| miejsce = Sion
| data = 23 stycznia January 1968 | wolumin = No . 19
| strony = 9
}}</ref> wiceprezes Międzynarodowej Federacji Prasy Gastronomicznej Deputy President of the International Federation of Gastronomic Press(''Fédération internationale de la Presse gastronomique''),<ref>{{Cyt
| nazwisko = Cracknell
| imię = H. L.
| rok = 1985
| strony = 330
}}</ref> w in 1980 r. nagrodzony Złotym Piórem awarded the Golden Feather ([https://www.gastronomische-akademie.de/aktivitaeten/literarischer-wettbewerb/buecher-archiv/ergebnisse-nach-jahren/buecher-goldene-feder.html ''Goldene Feder'']) przez Akademię Gastronomiczną Niemiec by the Gastronomic Academy of Germany (''Gastronomische Akademie Deutschlands''). Siostrzeniec Edwarda PożerskiegoEdouard Pomiane's nephew.<ref> {{Cyt
| nazwisko = This
| imię = Hervé
| rok = 2010
| strony = 104
}}, określa Édouarda Pomiane'a i Édouarda Longue'a jako '',,l'oncle et le neveu"'', co można rozumieć jako ,,wuj i siostrzeniec" albo ,,stryj i bratanek". According to {{Cyt
| tytuł = Studia Polonijne
| nazwisko r = Pietrzkiewicz
| wolumin = 41
| strony = 78
}}, podajeEdouard Pomiane had a brother, że Edward Pożerski miał brata Witolda i siostrę EmilięWitold, and a sister, Emilia. Zakładam, że jeśli obaj Édouardowie nosili różne nazwiskaWith the two Edouards having different family names, to byli raczej wujem i siostrzeńcemit's more likely that they were related through Emilia.</ref>
|-
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|Gianni Mantero]] || style=text-align:left | '''Gianni Mantero''' {{czytlisten|Gianni Mantero}}<br>(1897–1985) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|WłochyItaly}} || ArchitektArchitect, grafikgraphic designer, kolekcjoner ekslibrysówbookplate collector.<ref>{{Cyt
| tytuł = British Museum
| rozdział = Gianni Mantero
| adres rozdziału = https://www.britishmuseum.org/collection/term/BIOG37108
}}</ref><br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalićI haven't been able to establish his connection to gastronomy.
|-
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|Roger Roucou]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou''' {{czytlisten|Roger Roucou}}<br>(1921--2012) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Właściciel lugduńskiej restauracji Owner of ''La Mère Guy'', w latach 1983--87 prezes stowarzyszenia Białych Czapek Lugduńskich restaurant in Lyons. President of the White Toques of Lyons (''Toques Blanches Lyonnaises'', 1983--87),<ref>{{Cyt | inni = reded. Hervé Bal
| tytuł = Guide Toques Blanches Lyonnaises 2021
| url = https://issuu.com/toques-blanches-lyonnaises/docs/guide_2021_compresse_
| rok = 2021
| strony = 26
}}</ref> a w latach 1988--91 prezes Stowarzyszenia Kuchmistrzów Francji President of the Master Chefs of France (''Maîtres Cuisiniers de France'', 1988--91)<ref>{{Cyt
| tytuł = Association des Maîtres Cuisiniers de France
| rozdział = Notre histoire
}}</ref>
|-
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|Claude Terrail]] || style=text-align:left | '''Claude Terrail''' {{czytlisten|Claude Terrail}}<br>(1918--2006) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel paryskiej restauracji ''La Tour d'Argent''<ref>{{Cyt
| tytuł = The New York Times
| nazwisko r = Prial
}}</ref>
|-
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski''' {{czytlisten|Roger Topolinski}}<br>(1905--1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse''<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| rozdział = Roger Topolinski : restaurant Lapérouse à Paris (France)
|-
|}
<span id="uwaga">*)</span> {{small|W chwili odznaczenia orderem PomianaAt the time of decoration with the Order of Pomiane}}
{{Przypisy}}