Changes

Jump to navigation Jump to search

Draft:Gastronomic Order of Pomiane

14,400 bytes added, 01:41, 24 November 2023
| [[File:Mirosław Żuławski.jpg|100px|Mirosław Żuławski]] || style=text-align:left | '''[https://en.wikipedia.org/wiki/Mirosław_Żuławski Mirosław Żuławski]'''<br>(1913--1995) || Writer, diplomat, Poland's representative to Unesco
|}
 
=== Recipients ===
{| class=wikitable
|-
! Wizerunek !! Imię i nazwisko<br>(ur. -- zm.) !! Kraj zamieszkania[[#uwaga|*]] !! Opis
|-
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|Ang Kim Khoan]] || style=text-align:left | '''Ang Kim Khoan'''&nbsp;{{czyt|Ang Kim Khoan}}<br>(1910–1978) || [[Plik:KHM.png|23px|]] {{small|Kambodża}} || Hotelarz, minister turystyki Kambodży,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Abdoul-Carime
| imię = Nasir
| tytuł = Association d'échanges et de formation pour les études khmères
| rozdział = Ang Kim Khoan (1910–1978?)
| adres rozdziału = https://www.aefek.fr/wa_files/ang_kim_khoan_2.pdf
}}</ref> dyrektor generalny sieci hoteli pod nazwą Khmerskie Towarzystwo Zajazdów Królewskich (''Société khmère des Auberges royales'').<ref>{{Cyt
| tytuł = Le Monde diplomatique
| rozdział = La société khmère des auberges royales&nbsp;: Un équipement touristique de grande classe
| adres rozdziału = https://www.monde-diplomatique.fr/1963/10/A/25614
| miejsce = Paris
| data = październik 1963
| strony = 15
}}</ref><br>Odznaczenie orderem odbyło się w Paryżu.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Przypkowski
| imię r = Tadeusz
| rozdział = Przypkowski dekoruje
| adres rozdziału = https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/33718
| wydawca =
| miejsce = Kraków
| data = 12 stycznia 1969
| wolumin = nr 1240
| strony = 8
}}</ref>
|-
| [[File:Jean-Dominique Arnaboldi.JPG|100px|Karykatura Jean-Dominique'a Arnaboldiego]] || style=text-align:left | '''Jean-Dominique Arnaboldi'''&nbsp;{{czyt|Jean-Dominique Arnaboldi}}<br>(1919--1974)<ref>{{Cyt
| tytuł = Généafrance
| rozdział = Jean Dominique Arnaboldi&nbsp;: Base de données des décès de l'insee
| adres rozdziału = https://geneafrance.com/france/deces/?deces=37892347
}}</ref> || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Dziennikarz zajmujący się tematyką gastronomiczną, jeden z jurorów turnieju o Złotą Patelnię (''Poêle d’or'')<ref>{{Cyt
| nazwisko = Kapandji
| imię = Ghislaine
| nazwisko2= Morhange
| imię2 = Élie
| tytuł = Vente aux enchères gastronomique sous les auspices de Bacchus et de Comus…
| url = https://cdn.drouot.com/d/catalogue?path=22/34883/20160918catDP.pdf
| miejsce = Paris
| rok = 2016
| strony = 50--51
}}</ref>
|-
| [[File:Stefan Bratkowski.jpg|100px|Stefan Bratkowski]] || style=text-align:left | '''[https://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Bratkowski Stefan Bratkowski]'''<br>(1934–2021) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Dziennikarz, współautor książki ''Ostatki staropolskie'', poświęconej w dużej części rodzinie Przypkowskich<ref>{{Cyt
| nazwisko = Roszko
| imię = Janusz
| nazwisko2= Bratkowski
| imię2 = Stefan
| tytuł = Ostatki staropolskie
| url = http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.oai-journals-pan-pl-119483/c/oai-journals-pan-pl-119483_full-text_2020-01-WNUM-15-Sniezko.pdf-2
| wydawca = Czytelnik
| miejsce = Warszawa
| rok = 1966
}}</ref>
|-
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|Gian Giuseppe Brenna]] || style=text-align:left | '''Gian Giuseppe Brenna'''&nbsp;{{czyt|Gian Giuseppe Brenna}}<br>(1920--2006) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|Włochy}} || Dentysta, z zamiłowania gastronom, delegat prowincji Como do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Espansione TV
| nazwisko r = Bambace
| imię r = Andrea
| rozdział = Campo di Tremezzina, una piazza dedicata a Gian Giuseppe Brenna
| adres rozdziału = https://www.espansionetv.it/2018/09/27/campo-di-tremezzina-una-piazza-dedicata-a-gian-giuseppe-brenna/
| miejsce = Como
| data = 27 września 2018
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''&nbsp;{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917--1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969
| adres rozdziału = http://www.souillac.net/le-souillagais-pierre-arnal-poele-dor-1969
}}</ref><br>Przypkowskiego odznaczył komandorią Złotej Patelni za pracę nad polsko-francuskimi relacjami kulinarnymi.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| rozdział = Order Pomiana
| adres rozdziału = https://przekroj.pl/en/archive/artykuly/61924
| miejsce = Kraków
| data = 4 kwietnia 1966
| wolumin = 1095-96 (14-15/1966)
| strony = 8
}}</ref>
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899--1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] {{small|W.&nbsp;Brytania}} || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus''<ref>{{Cyt
| tytuł = Wschodni Rocznik Humanistyczny
| nazwisko r = Kaczorowski
| imię r = Andrzej W.
| rozdział = Służba Bezpieczeństwa na tropach Tola z Łyczakowa
| adres rozdziału = http://wrh.edu.pl/wp-content/uploads/2018/06/06_Kaczorowski_WRH_10_2014.pdf
| rok = 2014
| tom = X
| strony = 80--81 (przypis 45)
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Kucharz. Kucharzami byli też jego dziadek, ojciec, brat i syn. Gotował dla arystokratów i dyplomatów, m.in. dla Jarosława Iwaszkiewicza.<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
| imię r = Agnieszka
| rozdział = Pawłowa i Kucharski: Kto serwował Iwaszkiewiczom kurę po literacku?
| adres rozdziału = https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku
| data = 25 października 2021
}}</ref> Po II wojnie światowej szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnie.<ref>Biogram dołączony do listy odznaczonych orderem Pomiana, Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Édouard Longue'''&nbsp;{{czyt|Édouard Longue}}<br>(1908--1989)<ref> {{Cyt
| tytuł = Acte Décès
| rozdział = Acte de décès à Paris 18e arrondissement (75018) pour l'année 1989
| adres rozdziału = https://www.acte-deces.fr/acte-de-deces-paris-18e-arrondissement-1989
}}</ref> || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Dziennikarz, pisarz, krytyk kulinarny, założyciel Francuskiego Towarzystwa Prasy Gastronomiczno-Turystycznej (''Association française de la Presse gastronomique et touristique''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969
| adres rozdziału = http://www.souillac.net/le-souillagais-pierre-arnal-poele-dor-1969
}}</ref> prezes Francuskiego Związku Dziennikarzy, Pisarzy i Redaktorów Gastronomów (''Union française des journalistes, écrivains et éditeurs gastronomes''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Feuille d'Avis du Valais
| url = https://doc.rero.ch/record/175903/files/1968-01-23.pdf
| nazwisko r = Longue
| imię r = Édouard
| rozdział = Respect du goût d'autrui en gastronome
| miejsce = Sion
| data = 23 stycznia 1968
| wolumin = No 19
| strony = 9
}}</ref> wiceprezes Międzynarodowej Federacji Prasy Gastronomicznej (''Fédération internationale de la Presse gastronomique''),<ref>{{Cyt
| nazwisko = Cracknell
| imię = H. L.
| nazwisko2= Nobis
| imię2 = G.
| tytuł = Practical Professional Gastronomy
| rozdział = Gastronomy and Gastronomes
| adres rozdziału = https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-349-17876-6_12
| wydawca = Palgrave
| miejsce = London
| rok = 1985
| strony = 330
}}</ref> w 1980 r. nagrodzony Złotym Piórem ([https://www.gastronomische-akademie.de/aktivitaeten/literarischer-wettbewerb/buecher-archiv/ergebnisse-nach-jahren/buecher-goldene-feder.html ''Goldene Feder'']) przez Akademię Gastronomiczną Niemiec (''Gastronomische Akademie Deutschlands''). Siostrzeniec Edwarda Pożerskiego.<ref> {{Cyt
| nazwisko = This
| imię = Hervé
| tytuł = Cours de gastronomie moléculaire n°2&nbsp;: Les précisions culinaires
| url = https://books.google.pl/books?id=ngngB87WwRwC&pg=PA104
| wydawca = Éditions Belais – Éditions Quæ
| rok = 2010
| strony = 104
}}, określa Édouarda Pomiane'a i Édouarda Longue'a jako '',,l'oncle et le neveu"'', co można rozumieć jako ,,wuj i siostrzeniec" albo ,,stryj i bratanek". {{Cyt
| tytuł = Studia Polonijne
| nazwisko r = Pietrzkiewicz
| imię r = Dorota
| rozdział = Francusko-polskie życie Edwarda Aleksandra Pożerskiego
| adres rozdziału = https://www.researchgate.net/publication/347197192_Francusko-polskie_zycie_Edwarda_Aleksandra_Pozerskiego
| rok = 2020
| wolumin = 41
| strony = 78
}}, podaje, że Edward Pożerski miał brata Witolda i siostrę Emilię. Zakładam, że jeśli obaj Édouardowie nosili różne nazwiska, to byli raczej wujem i siostrzeńcem.</ref>
|-
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|Gianni Mantero]] || style=text-align:left | '''Gianni Mantero'''&nbsp;{{czyt|Gianni Mantero}}<br>(1897–1985) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|Włochy}} || Architekt, grafik, kolekcjoner ekslibrysów.<ref>{{Cyt
| tytuł = British Museum
| rozdział = Gianni Mantero
| adres rozdziału = https://www.britishmuseum.org/collection/term/BIOG37108
}}</ref><br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|-
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|Roger Roucou]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou'''&nbsp;{{czyt|Roger Roucou}}<br>(1921--2012) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel lugduńskiej restauracji ''La Mère Guy'', w latach 1983--87 prezes stowarzyszenia Białych Czapek Lugduńskich (''Toques Blanches Lyonnaises''),<ref>{{Cyt
| inni = red. Hervé Bal
| tytuł = Guide Toques Blanches Lyonnaises 2021
| url = https://issuu.com/toques-blanches-lyonnaises/docs/guide_2021_compresse_
| wydawca = France Médias Internationnal
| rok = 2021
| strony = 26
}}</ref> a w latach 1988--91 prezes Stowarzyszenia Kuchmistrzów Francji (''Maîtres Cuisiniers de France'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Association des Maîtres Cuisiniers de France
| rozdział = Notre histoire
| adres rozdziału = https://maitrescuisiniersdefrance.com/fr/notre-histoire/
| miejsce = Paris
}}</ref>
|-
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|Claude Terrail]] || style=text-align:left | '''Claude Terrail'''&nbsp;{{czyt|Claude Terrail}}<br>(1918--2006) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel paryskiej restauracji ''La Tour d'Argent''<ref>{{Cyt
| tytuł = The New York Times
| nazwisko r = Prial
| imię r = Frank J.
| rozdział = Claude Terrail, 88, Model of a Restaurateur, Dies
| adres rozdziału = https://www.nytimes.com/2006/06/07/world/europe/07terrail.html?ex=1307332800&en=5b6cfa83074578f3&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss
| rok = 7 czerwca 2006
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Grzegorz Stanisław Tomaszewski'''<br>(1927--1999)<ref>{{Cyt
| tytuł = Kendtes Gravsted
| rozdział = Grzegorz Stanisław Georges 'Georg' Tomaszewski
| adres rozdziału = https://gravsted.dk/person.php?navn=georgsstomaszewski
}}</ref> || [[Plik:DNK.png|23px|]] {{small|Dania}} || Kucharz, współzałożyciel duńskiej firmy ''Jensens Konserves'' produkującej konswery i zupy w puszce.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Jensen
| imię = Bjarne
| tytuł = Bogen om Jensen
| rozdział = Polsk kok fyldte Jensen på dåse
| wydawca = Turbine
| rok = 2017
}}</ref> Później właściciel Instytutu Gastronomicznego (''Gastronomisk Institut''), czyli firmy oferującej doradztwo w zakresie gastronomii, w Hørsholm.<ref>{{Cyt
| tytuł = Samling af anmeldelser til handelsregistrene
| url = https://tidsskrift.dk/Handelsregistrene/article/download/77734/112477/164004
| wydawca = Handelsministeriet
| rok = 1968
| wolumin = Nr. 5
| strony = 89
}}</ref>
|-
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski'''&nbsp;{{czyt|Roger Topolinski}}<br>(1905--1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse''<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| rozdział = Roger Topolinski&nbsp;: restaurant Lapérouse à Paris (France)
| adres rozdziału = https://emoltogoloso.fr/2021/05/02/roger-topolinski-restaurant-laperouse-a-paris-france
| wydawca = WordPress
| data = 2 maja 2021
}}</ref>
|-
| [[File:Przekrój.png|100px|Winieta tytułowa Przekroju]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika '''''[https://przekroj.pl/ Przekrój]''''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Przypkowski i ,,sfafikowani" z nim dziennikarze często pisali o jego działalności właśnie na łamach ''Przekroju''. Odznaczenie odebrał zastępca redaktora naczelnego [https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kalkowski Jan Kalkowski] (1922--1989).<ref>{{Cyt
| nazwisko = Klominek
| imię = Andrzej
| tytuł = Życie w Przekroju
| wydawca = Oficyna Wydawnicza Most
| miejsce = Warszawa
| rok = 1995
| strony = 324--325
}}</ref>
|-
| [[File:Pudliszki.png|100px|Logo Pudliszek]] || style=text-align:left | Przedsiębiorstwo '''[https://www.pudliszki.pl/o-nas/historia-firmy Pudliszki]''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || O pionierskiej roli zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego w Pudliszkach wspomniałem już kiedyś pisząc o [[Keczup czy musztarda?#Keczup – „coś w rodzaju kabulu”|historii keczupu]].
|-
|}
‎<span id="uwaga">*)‎</span> {{small|W chwili odznaczenia orderem Pomiana}}
{{Przypisy}}

Navigation menu