Changes

Jump to navigation Jump to search

Draft:Gastronomic Order of Pomiane

178 bytes removed, 02:20, 24 November 2023
}}</ref>
|-
| [[File:Stefan Bratkowski.jpg|100px|Stefan Bratkowski]] || style=text-align:left | '''Stefan Bratkowski'''<br>(1934–2021) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Poland}} || Journalist, coauthor co-author of a book about the Przypkowski family<ref>{{Cyt
| nazwisko = Roszko
| imię = Janusz
}}</ref><br>I haven't been able to establish his connection to gastronomy.
|-
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|Roger Roucou]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou'''&nbsp;{{listen|Roger Roucou}}<br>(1921--2012) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|France}} || Owner of ''La Mère Guy'' restaurant in Lyons. President of the White Toques Hats of Lyons (''Toques Blanches Lyonnaises'', 1983--87),<ref>{{Cyt
| inni = ed. Hervé Bal
| tytuł = Guide Toques Blanches Lyonnaises 2021
}}</ref>
|-
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|Claude Terrail]] || style=text-align:left | '''Claude Terrail'''&nbsp;{{listen|Claude Terrail}}<br>(1918--2006) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Właściciel paryskiej restauracji Owner of ''La Tour d'Argent''restaurant in Paris<ref>{{Cyt
| tytuł = The New York Times
| nazwisko r = Prial
| rozdział = Claude Terrail, 88, Model of a Restaurateur, Dies
| adres rozdziału = https://www.nytimes.com/2006/06/07/world/europe/07terrail.html?ex=1307332800&en=5b6cfa83074578f3&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss
| rok = 7 czerwca June 2006
}}</ref>
|-
| rozdział = Grzegorz Stanisław Georges 'Georg' Tomaszewski
| adres rozdziału = https://gravsted.dk/person.php?navn=georgsstomaszewski
}}</ref> || [[Plik:DNK.png|23px|]] {{small|DaniaDenmark}} || KucharzChef, współzałożyciel duńskiej firmy co-founder of the Danish canned-soup company ''Jensens Konserves'' produkującej konswery i zupy w puszce.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Jensen
| imię = Bjarne
| wydawca = Turbine
| rok = 2017
}}</ref> Później właściciel Instytutu Gastronomicznego Later, owner Gastronomic Institute (''Gastronomisk Institut''), czyli firmy oferującej doradztwo w zakresie gastronomii, w a gastronomic consulting company in Hørsholm.<ref>{{Cyt
| tytuł = Samling af anmeldelser til handelsregistrene
| url = https://tidsskrift.dk/Handelsregistrene/article/download/77734/112477/164004
| wydawca = Handelsministeriet
| rok = 1968
| wolumin = NrNo. 5
| strony = 89
}}</ref>
|-
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski'''&nbsp;{{listen|Roger Topolinski}}<br>(1905--1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Właściciel paryskiej restauracji Owner of the ''Lapérouse''restaurant in Paris<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| rozdział = Roger Topolinski&nbsp;: restaurant Lapérouse à Paris (France)
| adres rozdziału = https://emoltogoloso.fr/2021/05/02/roger-topolinski-restaurant-laperouse-a-paris-france
| wydawca = WordPress
| data = 2 maja May 2021
}}</ref>
|-
| [[File:Przekrój.png|100px|Winieta tytułowa PrzekrojuPrzekrój masthead]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika '''''[https://przekroj.pl/ Przekrój]''''' weekly magazine editorial board || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || Przypkowski i ,,sfafikowani" z nim dziennikarze często pisali o jego działalności właśnie na łamach and his journalist friends often wrote of his activities on the pages of ''PrzekrojuPrzekrój''(''Cut-Through''). Odznaczenie odebrał zastępca redaktora naczelnego [https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kalkowski The decoration was received by Deputy Editor Jan Kalkowski] (1922--1989).<ref>{{Cyt
| nazwisko = Klominek
| imię = Andrzej
}}</ref>
|-
| [[File:Pudliszki.png|100px|Logo PudliszekPudliszli logo]] || style=text-align:left | Przedsiębiorstwo '''[https://www.pudliszki.pl/o-nas/historia-firmy Pudliszki]''' food-processing company || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || O pionierskiej roli zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego w Pudliszkach wspomniałem już kiedyś pisząc o I wrote about the pioneering role of Pudliszki in my post about the [[Keczup czy musztarda?Ketchup vs Mustard#Keczup – „coś w rodzaju kabulu”Ketchup, “Something Akin to Kabul”|historii keczupuhistory of ketchup]].
|-
|}

Navigation menu