We francuskiej książce kucharskiej ''La cuisine classique'' (''Kuchnia klasyczna''), spisanej w połowie XIX w. przez Urbaina Dubois i Émile'a Bernarda, którzy gotowali dla polskich i rosyjskich arystokratów, pojawia się nawet przepis na „''beignets'' po polsku”. Ale jeśli myślicie, że chodzi tu wreszcie o typowe polskie pączki, to muszę Was zawieźć. Jest to raczej coś w rodzaju polskich krokietów naleśnikowych, tyle że na słodko.
{{ Cytat
| '''Polish-style beignets – nalesniki'''<br>
| If an old-fashioned doughnut were to hit you in the face, you could get a black eye from it.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Kitowicz
| imię = Jędrzej
| inni = Oscar E. Swan (trans.)
| tytuł = Customs and Culture in Poland under the Last Saxon King
| inni url = Oscar E. Swan (trans.)
| nazwisko r = Kitowicz
| imię r = Jędrzej
| rozdział = New-Fashioned Cookery
| adres rozdziału = https://plbooks.wikisourcegoogle.org/wiki/Strona:PL_J%C4%99drzej_Kitowicz_-_Opis_obyczajów_i_zwyczajów_T3.djvupl/167books?id=M_2ZDwAAQBAJ&lpg=PP1&pg=PA276
| wydawca = Central European University Press
| miejsce = Budepest – New York
| oryg = Staroświeckim pączkiem, trafiwszy w oko, mógłby je był podsinić {{...}}
| źródło-oryg = {{Cyt
| nazwisko = Kitowicz
| imię = Jędrzej
| tytuł = Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III
| nazwisko r url = Kitowicz | imię r = Jędrzej | rozdział = O stołach i bankietach pańskich | adres rozdziału = https://pl.wikisource.org/wiki/Strona:PL_J%C4%99drzej_Kitowicz_-_Opis_obyczajów_i_zwyczajów_T3.djvu/167
| wydawca = Edward Raczyński
| miejsce = Poznań