Changes

Jump to navigation Jump to search

Old Polish Cookery for Beginners

192 bytes removed, 16:16, 7 January 2020
== Bibliography ==
Jeśli ktoś chciałby sobie poczytać oryginalne wydanie If you'd like to take a look at the original 1682 edition of ''Compendium ferculorum'' z 1682 r., to polecam skany w then scans are available at [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/4 PoloniePolona,] czyli witrynie internetowej Biblioteki Narodowejthe official website of the Polish National Library. Na szczęście nie jest to jedyny sposób zapoznania się z tym dziełemBut there's even better news: you can buy a modern English translation, bo można też kupić wydanie współczesne, zredagowane i opatrzone komentarzem przez profwith Prof. Jarosława DumanowskiegoJarosław Dumanowski's commentary, a wydane przez Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie jako pierwsza książka z serii published by the Palace Museum of Wilanów as part of the ''Monumenta Poloniae Culinaria''series
* {{Cyt
| nazwisko = Czerniecki
| imię = Stanisław
| inni = Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj (ed.), Stanisław Lubomirski (preface) | tytuł = Compendium Ferculorum albo Zebranie Potrawferculorum or Collection of Dishes | url = https://sklep.wilanow-palac.pl/stanislaw-czerniecki-compendium-ferculorum-albo-zebraniewer-potrawang-p-199343.html
| wydawca = Muzeum Pałac w Wilanowie
| miejsce = Warszawa
| rok = 20102014
}}

Navigation menu