The name comes from the town of Grodzisk (or Grätz in German), where it was brewed from as early as the 17th century until 1993. That year, during a period of rapid privatization and consolidation of Poland's beer market (it had been only four years since the fall of Communism), the last active brewery in Grodzisk was acquired and promptly shut down by the larger brewing company, Lech Browary Wielkopolski (or "Lech Breweries of Greater Poland"), which now belongs to Kompania Piwowarska ("Beer-Brewing Company"), which in turn has been owned by SAB Miller, Anheuser-Busch InBev and Asahi). And this is how Grodziskie became a historical beer style.
== Wskrzeszenie grodzisza Grodziskie Resurrected ==[[File:Studnia Bł. Bernarda w Grodzisku Wlkp..JPG|thumb|upright|Secesyjna pompa Bernarda stojąca na miejscu dawnej studni miejskiej w GrodziskuAn Art-Nouvaeu water pump which has replaced the town well of Grodzisk]]Stany Zjednoczone – krajThe United States, a country which until not so long ago was famous for its distinctively tasteless beers, który jeszcze do niedawna słynął z piw o charakterystycznym braku smaku – są też ojczyzną piwnej rewolucjialso happens to be the home of the Beer Revolution. To amerykańskie piwożłopy jako pierwsze powiedziały „dość” koncernowym lagerom i zaczęły warzyć własne piwa It was the American beer drinkers who first said "enough" to the adjunct-infused pale lagers mass-produced by multinational breweries and began to to brew their own beers – najpierw (od 1978 rfirst at home or in garages and then increasingly in brewpubs and craft breweries.) w domach i garażach, potem w coraz liczniejszych browarach restauracyjnych i rzemieślniczychThe number of U. Liczba amerykańskich browarów rosła lawinowo w ostatniej dekadzie XX wS., potem wzrost nieco spowolnił i breweries skyrocketed in the 1990s and again in the 2010s;przyspieszył znowu w dekadzie bieżącejby 2015, aby w 2015 r. przekroczyć wreszcie liczbę the 1873 record of 4.,131 browarówbreweries, czyli pobić rekord z 1873 rhad been broken.<ref>{{Cyt
| tytuł = VinePair
| rozdział = Mapping The American Brewing Renaissance
}}</ref>
W poszukiwaniu nowych smaków piwowarzy domowi i rzemieślniczy sięgnęli do receptur historycznych Home and craft brewers looking for new flavours eventually reached for historical recipes – im bardziej egzotycznychthe more exotic, tym lepiejthe better. Pierwsza próba odtworzenia wymarłego piwa grodziskiego The first attempt to recreate the extinct Grodziskie beer (oceniona pozytywnie przez Jacksonawhich got Jackson's seal of approval) miała miejsce w Stanach już w took place in America as early as 1997 r. Z czasem piwna rewolucja zataczała coraz szersze kręgiWith time, the Beer Revolution spread accross the globe, na początku drugiej dekady XXI wreaching Poland in the early 2010s. docierając do Polski. Odtworzenie jedynego rdzennie polskiego stylu piwnego stało się złotym graalem piwowarów polskich Bringin Poland's only native beer style back from the dead became the Holy Grail of Polish brewers (choć i w Ameryce warzy się go sporoalthough quite a lot of this style is also being brewed in America, pewnie nawet więcej niż w Polsceperhaps even more than in Poland). Sprawa była ułatwiona o tyle, że choć grodziskie było już stylem historycznym, to było nim od zaledwie niecałych dwóch dekad – nadal żyli ludzie pamiętający smak tego piwa oraz dawni pracownicy grodziskiego browaru, którzy pamiętali recepturę; przeżyły również grodziskie szczepy drożdży, które można było ponownie rozmnożyć i The task was relatively easy as Grodziskie had only become a historical style less than two decades before. Drinkers who remembered its taste and brewery employees who remembered the recipe were still around;wykorzystaćthe Grodzisk strain of yeast had been preserved as well.
A jednak nie wszystko szło gładkoStill, it wasn't smooth sailing from the start. W Stanach pojawiły się kłopoty ze spisaniem – na potrzeby konkursów – prawidłowej definicji styluIn the U.S., there were debates regarding the correct definition of the style; przez jakiś czas grodziskie było zupełnie błędnie klasyfikowane jako piwo kwaśnefor some time, Grodziskie was erroneously classified as a sour beer!<ref>{{Cyt
| nazwisko =
| imię =
| adres rozdziału = http://barclayperkins.blogspot.com/2013/12/why-do-i-bother.html
| wydawca = Blogspot
| data = 5 grudnia December 2013 }}</ref> Zdarzało się teżAnd the use of inappropriate kinds of smoked malt sometimes resulted in a cigar or sausage-flavoured beer, że użycie nieodpowiednich słodów wędzonych skutkowało piwem o aromacie cygar czy kiełbasywhich is not what real Grodziskie should be.
W 2011 r. Eventually, the [https://pspd.org.pl/style/grodziskie-redivivus/ Polskie Stowarzyszenie Piwowarów DomowychPolish Home Brewers' Association] powołało specjalną komisję do opracowania wytycznych warzenia piwa w stylu grodziskimset up a speical commission in 2011 to come up with guidelines for brewing a beer that would best reflect the historical Grodziskie style. Udało się jej ustalić większość szczegółów recepturyThe commission has manged to pinpoint most details of the recipe: słód wyłącznie pszenny wędzony dębem100% oak-smoked wheat malt, zachowana grodziska mieszanka drożdży górnej fermentacjithe preserved Grodzisk mix of top-fermenting yeast, chmiel aromatyczny najlepiej spod wielkopolskiego Nowego Tomyśla aromatic Nowotomyski hops from the Greater Poland town of Nowy Tomyśl (ewentualnie lubelskimay be replaced with other Central European aromatic hop varieties, like Lublin, żatecki lub Saaz or Hallertauer), klarowanie karukiemclarification with isinglass, refermentation in bottle, refermentacja w butelce itdetc.
No i wreszcie – skład chemiczny wody. Choć dobre piwo nie powinno smakować jak wodaAnd last, to jednak woda jestbut not least, bądź co bądź, jego głównym składnikiemthe mineral profile of the water. Even if good beer should not taste like water, water is still the principal ingredient of beer; its quality and chemical composition have a jej jakość i profil chemiczny ma olbrzymie znaczenie dla jakości i smaku uwarzonego na niej piwatremendous impact on the quality and flavour of the beer that is brewed with it. W przypadku piwa grodziskiego powinna For Grodziskie, the water should come as close as possible to być woda jak najbardziej podobna do tej z grodziskiej studni, przy której rzekomo modlił się Bernard z Wąbrzeźna that from the Grodzisk town well – or the wells used by local breweries once the town well proved to be insufficient to sustain production on a także ze studni technologicznych grodziskiego browaru, wykopanych, gdy studnia miejska przestała wystarczaćlarger scale.
{{ Cytat
| The very hard water drawn from these wells, may be considered good for beer-brewing purposes, although not for brewing a Pilsner-style pale lager. The high calcium and magnesium content helps the processes of mashing and fermentation, while the high concetration of sulphates brings out the bitterness in beer. The large amounts of chlorine and sodium ions serve to enhance taste perception, which is particularly important for light beers.| oryg = Wodę z tych studni, bardzo twardą, można uznać za dobrą dla celów piwowarskich, choć nie do warzenia jasnego lagera w stylu pilzneńskim. Znacząca zawartość wapnia i magnezu dobrze służy przebiegowi zacierania (enzymy) i fermentacji (enzymy, flokulacja), a wysokie stężenie siarczanów akcentuje goryczkę w piwie. Znaczące ilości jonów chlorkowych i sodowych z kolei służą pełni smakowej piwa, co przy piwach lekkich ma istotne znaczenie.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Sadownik