Changes

Jump to navigation Jump to search

Ketchup vs Mustard

387 bytes removed, 16:56, 21 June 2020
}}, own translation }}
== Ketchup, "Something Like Akin to Kabul" ==
[[File:TT Włocławek.png|thumb|upright|Strawberry and and red-currant-flavoured ketchups made in Poland. Source: Twitter.]]
| url = https://books.google.pl/books?id=hAq_EvcAIW4C&lpg=PA164&pg=PA164
| strony = 164
}}</ref> Apart from fish and mushroom ketchups, popular varieties included ketchups made from oysters or unripe walnuts, but recipes are also known for cucumber, plum, gooseberry, grape, peach, bell pepper, bean, lobster, liver, mussel and even herring ketchups (the latter I've got need to try out the herring one daysomeday). Oprócz rybnych i&nbsp;grzybowych były też popularne keczupy ostrygowe oraz z&nbsp;niedojrzałych orzechów włoskich, ale zachowały się też przepisy na keczupy ogórkowe, śliwkowe, agrestowe, cytrynowe, gronowe, brzoskwiniowe, paprykowe, fasolowe, homarowe, wątróbkowe, omułkowe, a&nbsp;nawet keczup śledziowy, który muszę kiedyś wypróbować. Co je wszystkie łączyłoWhat did they all have in common? Zawartość środków konserwującychPreservatives, najczęściej soli oraz octuusually salt and vinegar, czasem zastępowanego mocnym winemthe latter sometimes replaced with strong wine, wygazowanym piwem lub cydremstale beer or cider, oraz egzotycznych przyprawas well as exotic spices, jak imbirsuch as ginger, gałka muszkatołowa czy goździkinutmeg and cloves.
{{ Cytat

Navigation menu