Open main menu

Changes

Old Polish Cookery for Beginners

24 bytes added, 16:08, 31 March 2022
no edit summary
{{Cytat
| '''Simple Scrambled Eggs'''<br>
Beat the eggs, pour onto butter in a clay pot skillet and, having fried them, serve in the potskillet; you may also chop up finely some young green onions or parsley.
| oryg = '''Jajecznica prosta'''<br>
Rozbij jajec, wlej na masło w&nbsp;rynkę, a&nbsp;usmażywszy, daj z&nbsp;rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać.
{{Cytat
| '''Crêpe'''<br>
Beat eggs together with milk and some flour, grease a clay pot skillet or pan with butter, pour small amounts [of the mixture into the pot], fry into thin [pancakes] and serve drenched with [melted] butter.
| oryg = '''Naleśnik'''<br>
Rozbij jajec z&nbsp;mlekiem i&nbsp;trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], wlewaj po trosze, a&nbsp;piecz cienko, a&nbsp;polawszy masłem, daj na stół.
{{Cytat
| '''Omelette'''<br>
Beat eggs with milk; if you want, you can add some flour too, but it's better without the flour; add small raisins and cinnamon, pour onto hot butter in a clay potskillet, fry and flip, and once fried, dust with sugar and serve.
| oryg = '''Grzybek'''<br>
Rozbij jajec z&nbsp;mlekiem, a&nbsp;jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, cynamonu, wlej w&nbsp;rynkę na masło gorące, a&nbsp;smaż i&nbsp;przewróć; usmażywszy, pocukruj, a&nbsp;daj na stół.
{{Cytat
| '''Eggs fried with wine'''<br>
Melt butter in a clay potskillet, break eggs into wine and beat together with sugar and cinnamon; pour onto hot butter; once fried, serve in the pot skillet and do not stir.
| oryg = '''Jajecznica z&nbsp;winem'''<br>
Masła w&nbsp;rynce rozpuść, jajec rozbij z&nbsp;winem i&nbsp;cukrem, i&nbsp;cynamonem; ubij to społem, a&nbsp;wlej na gorące masło; usmażywszy, daj z&nbsp;rynką, a&nbsp;nie mieszaj.