Beat the eggs, pour onto butter in a clay pot skillet and, having fried them, serve in the potskillet; you may also chop up finely some young green onions or parsley.
| oryg = '''Jajecznica prosta'''<br>
Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę, a usmażywszy, daj z rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać.
{{Cytat
| '''Crêpe'''<br>
Beat eggs together with milk and some flour, grease a clay pot skillet or pan with butter, pour small amounts [of the mixture into the pot], fry into thin [pancakes] and serve drenched with [melted] butter.
| oryg = '''Naleśnik'''<br>
Rozbij jajec z mlekiem i trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], wlewaj po trosze, a piecz cienko, a polawszy masłem, daj na stół.
{{Cytat
| '''Omelette'''<br>
Beat eggs with milk; if you want, you can add some flour too, but it's better without the flour; add small raisins and cinnamon, pour onto hot butter in a clay potskillet, fry and flip, and once fried, dust with sugar and serve.
| oryg = '''Grzybek'''<br>
Rozbij jajec z mlekiem, a jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, cynamonu, wlej w rynkę na masło gorące, a smaż i przewróć; usmażywszy, pocukruj, a daj na stół.
{{Cytat
| '''Eggs fried with wine'''<br>
Melt butter in a clay potskillet, break eggs into wine and beat together with sugar and cinnamon; pour onto hot butter; once fried, serve in the pot skillet and do not stir.
| oryg = '''Jajecznica z winem'''<br>
Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem; ubij to społem, a wlej na gorące masło; usmażywszy, daj z rynką, a nie mieszaj.