Open main menu

Changes

Epic Cooking: Supper in the Castle

3 bytes removed, 22:54, 21 November 2019
[[File:Podniosłszy w górę ławę ramiony silnemi.jpg|thumb|Gerwazy Rębajło „ramiony silnemi” przechyla stół, żeby było lepiej widać, co podano na czwartą potrawę.]]
{{ Cytat
  | <poem>No loss there of life human, but benches and chairs
Had legs broken; such wounds, too, the long table bears,
Stripped of cloths and of covers, fell on the plates dying,
Puknie na toast duchom butelka szampana.</poem>
| źródło = Mickiewicz, ''op. cit.'', Book V, verses 793–810
}} }}
Wygląda na to, że pod koniec kolacji na stół wrócił drób, w&nbsp;tym indyki. Te ostatnie, choć pochodzą z&nbsp;Ameryki, zadomowiły się w&nbsp;Polsce dość szybko po podróżach Kolumba, spychając ze stołów inne duże ptaki, jak pawie i&nbsp;łabędzie, które odtąd hodowano już głównie jako ptaki ozdobne. W&nbsp;XIXnbsp;w. pieczony indyk był już od dawna uważany za staropolski przysmak.