Open main menu

Changes

Holey Breads

2 bytes removed, 12:07, 20 August 2019
}} }}
[[File:Narodziny Maryi.jpg|thumb|upright|left|Posiłek regeneracyjny dla ŻydówkiA Jewish mother's postpartum meal (in this particular case, która właśnie urodziła dziecko (w tym wypadku – dla św. Annyfor Saint Anne, która właśnie powiła Najśw. Maryję Pannęwho has just delivered the Blessed Virgin Mary) – fragment ołtarza Veita Stoßa z&nbsp;bazyliki mariackiej w&nbsp;Krakowieas depicted in a panel from the altarpiece sculpted by Veit Stoß for Saint Mary's Basilica in Cracow. Czy w&nbsp;tej misce są bajgle, czy jakieś inne bułki<br>Is it bagels in this bowl or some other kind of bread rolls?]]
W jaki sposób krakowski wynalazek stał się nowojorską specjalnością? Bo że bajgiel wynaleziono w&nbsp;Krakowie, raczej nie ma wątpliwości. Najstarsza znana wzmianka o&nbsp;bajglach pochodzi z&nbsp;przepisów antyzbytkowych wydanych w&nbsp;1610&nbsp;r. przez krakowską (czy, właściwie, kazimierską) gminę żydowską. Ustawy antyzbytkowe miały zapewnić, by członkowie gminy nie wydawali zbyt dużo (stąd nazwa) na dobra luksusowe, co mogłoby niepotrzebnie prowokować ich chrześcijańskich sąsiadów. Co prawda, są rozbieżności w&nbsp;sprawie interpretacji przepisu dotyczącego bajgli; jedni uważają, że przepis ten zezwalał na kupowanie bajgli tylko tym Żydówkom, które właśnie urodziły dziecko (jako posiłek regeneracyjny?), a&nbsp;inni, że takie smakołyki jak bajgle wolno było spożywać podczas uroczystości z&nbsp;okazji obrzezania nowo narodzonego chłopca.<ref>Balinska, ''op. cit.'', s. 44–46</ref> W&nbsp;każdym razie bajgiel, podobnie jak obwarzanek, był luksusem.