Open main menu

Changes

Old Polish Cookery for Beginners

244 bytes added, 12:17, 7 January 2020
== Eggy Recipes ==
Nie martwcie sięDon't worry: wśród ponad among more than 300 przepisów zawartych w recipes contained in ''Compendium ferculorum'' można znaleźć kilka potraw na tyle prostychyou can find a few dishes so simple that they haven't changed all that much troughout the ages and their recipes look surprisingly familiar, że ich receptury od wieków niemal nie zmieniły się i – nawet zapisane staropolszczyzną – brzmią zaskakująco znajomoeven if written in a rather old-fashioned style. Są to dania jajeczne, zapewne tak stareThese are mostly egg-based dishes, jak długo ludzie hodują kuryso they probably have been around about as long as people have been raising chickens. Zacznijmy od receptury najbanalniejszejLet's start with the most trivial recipe, czyli na zwykłą jajecznicęwhich is that for scrambled eggs:
{{Cytat
| '''Simple Scrambled Eggs'''<br>Break the eggs, pour onto butter in a clay pot and, having fried them, serve in the pot; you may also chop up finely some young green onions or parsley.| oryg = '''Jajecznica prosta'''<br>
Rozbij jajec, wlej na masło w&nbsp;rynkę, a&nbsp;usmażywszy, daj z&nbsp;rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać.
| źródło = ''Op. cit.'', sp. 74 }}
Oprócz tego, że dziś zamiast rynki, czyli ceramicznego rondelka, użylibyśmy teflonowej patelni, to przepis ani na jotę się nie zmienił. Jest to jajecznica tak prosta, a&nbsp;nawet prostacka, że aż dziw bierze, iż przepis na nią w&nbsp;ogóle znalazł się w&nbsp;książce kucharskiej przeznaczonej dla magnackich kuchmistrzów.