Changes

Jump to navigation Jump to search

Saint Hyacinth of Pierogi

2 bytes added, 15:32, 1 July 2019
no edit summary
| oryg = Składniki: Ciasto na pierogi, 4 ziemniaki, 1 cebula, pół kostki białego sera, kostka bryndzy, łyżka masła, garść listków i kwiatów kurdybanka, szczypiorek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt kurdybankowy
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mudurkachmundurkach. Obrać, utłuc w garnku z masłem, dodać ser i bryndzę, doprawić posiekanym kurdybankiem, solą i pieprzem. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać farsz, przesmażyć. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz, lepić, robiąc falbanki. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane masłem i udekorowane szczypiorkiem. Osobno podać jogurt z posiekanym kurdybankiem.”
}}
[[Category: Middle Ages]]
[[Category: Jacek Odrowąż]]
[[Category:Leszek the White]]
[[Category: Julian Tuwim]]
[[Category: Magdalena Gessler]]

Navigation menu