Changes

Jump to navigation Jump to search

Draft:The Gastronomic Order of Pomiane

47 bytes removed, 25 October
== The Awardees ==
[[File:Order Pomiana - Francja 2.JPG|thumb|left|Przypkowski (z prawej) wręcza odznaki Orderu Pomiana Rogerowi Topolinskiemu (z lewej) i , right, handing Order of Pomiane badges to Roger Topolinski, left, and Jean-Dominique’owi Arnaboldiemu Dominique Arnaboldi (ParyżParis, 1965 r.).]]
W naszych czasach order można sobie zamówić w jadłodajni McDonalda (kto tam bywa, ten wie). Dawniej na order trzeba było sobie zasłużyć. A jeśli chodzi o Order Pomiana, to był tak bardzo ekskluzywny, że liczba odznaczonych tym wyróżnieniem osób była zbliżona do liczby członków kapituły, która to odznaczenie nadawała.
Każdemu nowemu kawalerowi Orderu Pomiana Przypkowski wieszał na szyi wstążkę z odznaką oraz wręczał ozdobny dyplom, napisany oczywiście po francusku, o następującej treści:
[[File:Order Pomiana - Francja.JPG|thumb|upright=1.3|Przypkowski z członkami francuskiego kolegium Orderu Pomiana among members of the French college of the Order of Pomiane (ParyżParis, 1971 r.)]]
{{ Cytat
| The Chapter of the Polish Gastronomic Order of Pomiane certifies that [awardee's name] has merited, by a unanimous decision of the Chapter, the distinction of Pomiane in recognition of his great achievements for gastronomic culture.
}}
[[File:Odznaczenie Kalkowskiego.jpg|thumb|left|Tadeuszowie Tadeusz Gronowski i and Tadeusz Przypkowski dekorują orderem Jana Kalkowskiego jako przedstawiciela redakcji decorating Jan Kalkowski as a representative of the editorial board of ''PrzekrojuPrzekrój'' (Jędrzejów, 1969 r.).]]
Wyróżnieni egzotycznym orderem restauratorzy zapraszali później Przypkowskiego do swoich lokali i tak to się kręciło.

Navigation menu