}}</ref> was a best seller in the French culinary literature of the early 20th century.
Zachęcony przez BabińskiegoEncouraged by Ali-Bab, Pożerski postanowił opublikować swoje własne rozważania na temat tegodecided to publish his own thoughts on how to cook meals that are both tasty and healthy, jak gotować smacznie i zdrowo zarazeman essay on theoretical gastronomy. Był to esej na temat gastronomii teoretycznej, do której autor The author of ''Gastronomii praktycznejPractical Gastronomy'' sam napisał przedmowę, gdzie ogłosiłpenned a foreword to the book, iż where he stated that Pożerski kroczył oto śladami „mistrza nas wszystkichwas walking in the footsteps of ``the master of us all, nieśmiertelnego autora the immortal author of ''Fizjologii smakuThe Physiology of Taste''”". Ów nieśmiertelny autor, czyli The immortal was Jean-Anthelme Brillat-Savarin{{czyt|Jean-Anthelme Brillat-Savarin}} (1755–1826), był słynnym smakoszemwho was a famous gourmet, ale naukowcem nie był żadnymbut not a scientist really. His work, toteż jego książkacontrary to the title, wbrew tytułowi, o fizjologii smaku tak naprawdę niedużo mówidoesn't say much about the physiology of taste. Stanowi raczej postulat, żeby naukowcy kiedyś się tym tematem zajęliIt's more of a suggestion for future scientists to delve into the matter.<ref> {{Cyt
| nazwisko = Brillat Savarin
| imię = Jean-Anthelme
| miejsce = Paris
| rok = 1848
}}</ref> Dzieło PożerskiegoPożerski's book, entitled, zatytułowane: ''Bien manger pour bien vivre'' (''Dobrze jeść, aby dobrze żyćEat Well to Live Well''), było przyczynkiem do tego, aby ów postulat w końcu wypełnićwas a first step to this suggestion being taken up. Pożerski postawił w nim tezę, iż gotowanie powinno być połączeniem sztuki z nauką: gastronomii z gastrotechniką argued that cooking ought to be a marriage between the art of gastronomy and the science of gastrotechnique (bo tak Pożerski ową naukę nazwała word of his coinage). Celem zaś winno być stworzenie takiej potrawywhose ultimate goal would be a create a dish that would provide maximum pleasure, która zapewni konsumentowi maksimum przyjemności, co z kolei wpłynie korzystnie na wydzielanie soków trawiennych, a tym samym – na stan jego zdrowiathis inducing healthy secretion of digestive juices. ``The discovery of a new dish," said de Pomianewrote Pożerki, quoting Brillat-Savarin, ``does more for the happiness of the human race than the discovery of a star."<ref>{{Cyt
| nazwisko = Pomiane
| imię = Édouard de