[[File:Homar po polsku.jpg|thumb|Homar po polsku<br>{{small|Zdjęcie pochodzi z bloga ''Królestwo garów''.}}]]
{{ Cytat |
* 500 g smoked cod
* 2 carrots (100 g)
* Half a lemon
* Parsley leaves
* 100 g mayonnaise
Remove all bones from the cod and divide into small pieces. Peel and finely grate the carrots. Mix the fish and the carrots together with mayonnaise and sprinkle with lemon juice. Decorate with parsley leaves. If you really wish to make an impression, you can add some real tinned lobster or crab meat. Even without it, no one will be any wiser as the dish will be just as pink as genuine lobster meat and equally tasty, while not as fattening. This cheap, yet elegant and tasty appetizer is the speciality of the house of Prof. Tadeusz Gronowski, who is not only a famous graphic artist, but also a knight of the Order of Pomiane (an award for gourmets).
| oryg = <div>
* 50 dag wędzonego dorsza
* 2 marchewki (10 dag)
* Połowa cytryny i natka pietruszki
* 10 dag majonezu</div>
Obrać dorsza tak, aby nie została ani jedna ość, i podzielić na cząstki. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Skropić wszystko cytryną i razem wymieszać, dodając majonez. Przystroić natką pietruszki, a jeśli koniecznie chce się zaimponować potrawą, to można jeszcze domieszać oryginalnego homara lub kraby z puszki. I tak nikt się nie pozna, bo dorsz będzie różowy – jak homar – i równie smaczny, a przy tym nie tuczący. Ta świetna przystawka do obiadu – tania,
elegancka i smaczna – jest specjalnością domu prof. Tadeusza Gronowskiego, nie tylko słynnego plastyka, ale i Kawalera Orderu Pomiana (odznaka dla smakoszy).
| rok = 1980
| strony = 135
}} , own translation }}
{{clear}}