Changes

Jump to navigation Jump to search

Draft:The Gastronomic Order of Pomiane

239 bytes removed, 16 June
<!-------------------------------------------LISTA ODZNACZONYCH----------------------------------------------------------->
{| class=wikitable
|+ Kawalerowie Orderu PomianaKnights of the Order of Pomiane<ref>Według listy odznaczonych znajdującej się w&nbsp;archiwum Muzeum im. Przypkowskich w&nbsp;Jędrzejowie (brak sygnatury)According to a list located in the archive of Przypkowski Museum in Jędrzejów. ListaThe list, sporządzona zapewne w&nbsp;most likely made in 1969&nbsp;r., nie zawiera nazwisk osób odznaczonych późniejdoes not include the names of those awarded later, w&nbsp;tym: indluding S.&nbsp;CuperaCuper, K.&nbsp;Jaroszyńskiego i&nbsp;Jaroszyński and R.&nbsp;Roucou, a&nbsp;informacja o&nbsp;ich odznaczeniu Orderem Pomiana pochodzi z&nbsp;innych źródełso the information about their decoration with the order comes from other sources.</ref>! Wizerunek Image !! Imię i&nbsp;nazwiskoName<br>(urb. – zmd.) !! Kraj zamieszkaniaCountry of residence[[#uwaga|*]] !! UwagiNotes
|- <!--------ANG KIM KHOAN--------->
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|Ang Kim Khoan]] || style=text-align:left | '''Ang Kim Khoan'''{{czyt|Ang Kim Khoan}}<br>(1910–1978) || [[File:KHM.png|23px|]] {{small|Cambodia}} || HotelarzHotel manager, minister turystyki KambodżyCambodian Minister of Tourism,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Abdoul-Carime
| imię = Nasir
| rozdział = Ang Kim Khoan (1910–1978?)
| adres rozdziału = https://www.aefek.fr/wa_files/ang_kim_khoan_2.pdf
}}</ref> dyrektor generalny sieci hoteli pod nazwą Khmerska Spółka Zajazdów Królewskich Director General of the Khmer Company of Royal Inns (''Société khmère des Auberges royales'', a hotel network).<ref>{{Cyt
| tytuł = Le Monde diplomatique
| rozdział = La société khmère des auberges royales&nbsp;: Un équipement touristique de grande classe
| adres rozdziału = https://www.monde-diplomatique.fr/1963/10/A/25614
| miejsce = Paris
| data = październik October 1963
| strony = 15
}}</ref><br>Odznaczenie orderem odbyło się w&nbsp;ParyżuThe decoration took place in Paris.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Przypkowski
| wydawca =
| miejsce = Kraków
| data = 12 stycznia January 1969 | wolumin = nr no. 1240
| strony = 8
}}</ref>
|- <!--------ARNABOLDI--------->
| [[File:Jean-Dominique Arnaboldi.JPG|100px|Karykatura Caricature of Jean-Dominique’a ArnaboldiegoDominique Arnaboldi]] || style=text-align:left | '''Jean-Dominique Arnaboldi'''{{czyt|Jean-Dominique Arnaboldi}}<br>(1919–1974)<ref>{{Cyt
| tytuł = Généafrance
| rozdział = Jean Dominique Arnaboldi&nbsp;: Base de données des décès de l’insee
| adres rozdziału = https://geneafrance.com/france/deces/?deces=37892347
}}</ref> || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|France}} || Dziennikarz zajmujący się tematyką gastronomicznąGastronomic journalist, jeden z&nbsp;jurorów turnieju o&nbsp;Złotą Patelnię one of the jurors in the Golden Pan (''Poêle d’or'')tournament.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Kapandji
| imię = Ghislaine
}}</ref>
|- <!--------BRENNA--------->
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|Gian Giuseppe Brenna]] || style=text-align:left | '''Gian Giuseppe Brenna'''{{czyt|Gian Giuseppe Brenna}}<br>(1920–2006) || [[File:ITA.png|23px|]] {{small|Italy}} || DentystaDentist by trade, z&nbsp;zamiłowania gastronomgastronome by hobby, delegat prowincji representative of the province of Como w&nbsp;Lombardii do Włoskiej Akademii Kulinarnej (Lombardy) at the Italian Culinary Academy (''Accademia Italiana della Cucina'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Espansione TV
| nazwisko r = Bambace
| adres rozdziału = https://www.espansionetv.it/2018/09/27/campo-di-tremezzina-una-piazza-dedicata-a-gian-giuseppe-brenna/
| miejsce = Como
| data = 27 września September 2018
}}</ref>
|- <!--------CLOS-JOUVE--------->
| [[File:Henry Clos-Jouve.png|100px|Henry Clos-Jouve]] || '''Henry Clos-Jouve'''{{czyt|Henry Clos-Jouve}} (1908–1981) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|France}} || Współzałożyciel Akademii Rabelais’go (Co-founder of ''Académie Rabelais''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Académie Rabelais
| rozdział = Membres
| adres rozdziału = https://academie-rabelais.fr/membres/
}}</ref> przewodniczący stowarzyszenia Kronikarzy Gastronomii i&nbsp;Turystyki President of the Society of Chroniclers of Gastronomy and Tourism (''Chroniqueurs de la Gastronomie et du Tourisme''), pierwszy organizator konkursu na najlepszego sommeliera we Francjifirst organizer of a competition for the best sommelier in France,<ref> {{Cyt
| tytuł = Association des sommerliers de Paris Ile-de-France
| rozdział = 1907–1969 Les origines des l’association
| adres rozdziału = https://www.sommelier-paris.org/les_origines_de_lassociation/
}}</ref> współzałożyciel Przyjacielskiego Towarzystwa Miłośników Autentycznej Kiełbaski co-founder of the Friendly Association of Authentic Andouillette Sausage Lovers (''Association Amicale des Amateurs d’Andouillette Authentique'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Gastronomiac
| rozdział = Clos-Jouve (Henri Belin, known as Henry)
| adres rozdziału = https://en.gastronomiac.com/chefs_metiers_bouche/clos-jouve-henri-belin-dit-henry/
}}</ref><ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', sp. 13</ref>
|- <!--------CUPER--------->
| [[File:Stanisław Cuper.jpg|100px|Stanisław Cuper]] || '''Stanisław Cuper''' || [[File:POL.png|23px|]] {{small|Poland}} || Szef kuchni w&nbsp;szydłowieckiej restauracji Biesiada, znany zwłaszcza z&nbsp;karpia w&nbsp;śmietanie, za którym przepadał Józef Cyrankiewicz<ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', s. 13</ref>
|-
|}
‎<span id=uwaga>*)‎</span> {{small|Kraj zamieszkania (bądź siedziby) – w&nbsp;chwili odznaczenia Orderem PomianaAt the moment of being awarded the Order of Pomiane}}
== Good Spirits at the Stove ==

Navigation menu