Changes

Jump to navigation Jump to search

Draft:The Gastronomic Order of Pomiane

1,817 bytes added, 13 June
[[File:Zupa cebulowa przypkowska.jpg|thumb|upright=.9|Rycina zdobiąca zaproszenie na zupę cebulową do domu Tadeusza Przypkowskiego<br>{{small|Ryt. Tadeusz Przypkowski.}}]]
{{ Cytat
| Przypkowska zupa cebulowa (pod tą nazwą spopularyzowana już wśród smakoszy ParyżaOnion soup à la Przypkowski, a&nbsp;nawet serwowana w&nbsp;najlepszej restauracji Madrytualready popularized under this name among Parisian gourmets and served at the best restaurant in Madrid, od pokoleń tradycyjnie podawana w&nbsp;rodzinie Przypkowskichhas been an heirloom of the Przypkowski family for generations. Posiadając wszelkie cechy staropolskiej kuchniWhile it has all the features of old Polish cuisine, nie figuruje jednak w&nbsp;drukowanych książkach kucharskich)it is not found in any printed cookbooks. Półtora litra chudego rosołu wołowegoTake half a litre of lean beef stock, 6&nbsp;dużych słodkich cebul large sweet onions (jeżeli cebule zbyt ostreyou may need to add a little sugar, zupa wymaga lekkiego przysłodzeniaif the onions are too sharp-tasting), 6&nbsp;kromek żytniego ciemnego razowego chlebaslices of dark wholemeal rye bread, 30 do to 40&nbsp;g masła i&nbsp;do smaku: gałka muszkatołowabutter, imbirnutmeg, goździki korzenneginger, pieprzcloves, sól i&nbsp;o&nbsp;ile można black pepper and salt to taste, and if possible, some curry, która przecież wreszcie do Polski docierawhich is finally becoming available in Poland! Cebule w&nbsp;cienkich plastrach przysmażyć na maśle na złotoSauté the finely sliced onions in butter until golden, kromki chleba zaś osobno przysmażyć na chrupiącoseparately fry the bread slices until crunchy, pokruszyć i&nbsp;razem z&nbsp;cebulą rozgotować w&nbsp;rosolecrumble them and cook together with the onions in the stock, przetrzeć przez gęste sito, dodać korzeni do smaku indywidualnego i&nbsp;o&nbsp;ile przy tym ostygła – podgrzać przed podaniem w&nbsp;głębokich czarkachthen pass through a fine sieve and add the seasonings to taste. Serve heated in deep bowls with crispy cookies. In his gastronomic musings, z&nbsp;kruchymi ciasteczkami. Aleksander Alexandre Dumas w&nbsp;swych gastronomicznych rozważaniach podaje anegdotę, jak tells an anecdote about Stanisław Leszczyński spóźnił się o&nbsp;dwa dni na przyjęcie do królowej córki w&nbsp;Wersaluarriving two days late for his daughter's banquet in Versailles because along the way he got busy seasoning this excellent onion soup, przyrządzając na ten polski sposób doskonałą francuską zupę cebulowąwhich he had been served at an inn, jaką mu w&nbsp;gospodzie po drodze podaliin the Polish manner.}}
{{ Cytat
| Crispy cookies for the onion soup. Take 3 cups wheat flour, half cup milk, 40 g yeast, 250 g butter, 1 egg for basting, 2 teaspoons very finely ground caraways seeds, salt to taste. Knead the dough together with the caraway powder and roll into finger-thick strands. (For special celebrations the dough used to be rolled out very thinly and shaped with special cutters into the guests' armorial devices. In our days, when one is more likely to host non-heraldic visitors, it is safer to cut out Zodiac signs for each guest to pick according to their own date of birth.) Baste with egg and bake in a well-heated oven.| oryg = Przypkowska zupa cebulowa (pod tą nazwą spopularyzowana już wśród smakoszy Paryża, a&nbsp;nawet serwowana w&nbsp;najlepszej restauracji Madrytu, od pokoleń tradycyjnie podawana w&nbsp;rodzinie Przypkowskich. Posiadając wszelkie cechy staropolskiej kuchni, nie figuruje jednak w&nbsp;drukowanych książkach kucharskich). Półtora litra chudego rosołu wołowego, 6&nbsp;dużych słodkich cebul (jeżeli cebule zbyt ostre, zupa wymaga lekkiego przysłodzenia), 6&nbsp;kromek żytniego ciemnego razowego chleba, 30 do 40&nbsp;g masła i&nbsp;do smaku: gałka muszkatołowa, imbir, goździki korzenne, pieprz, sól i&nbsp;o&nbsp;ile można curry, która przecież wreszcie do Polski dociera! Cebule w&nbsp;cienkich plastrach przysmażyć na maśle na złoto, kromki chleba zaś osobno przysmażyć na chrupiąco, pokruszyć i&nbsp;razem z&nbsp;cebulą rozgotować w&nbsp;rosole, przetrzeć przez gęste sito, dodać korzeni do smaku indywidualnego i&nbsp;o&nbsp;ile przy tym ostygła – podgrzać przed podaniem w&nbsp;głębokich czarkach, z&nbsp;kruchymi ciasteczkami. Aleksander Dumas w&nbsp;swych gastronomicznych rozważaniach podaje anegdotę, jak Stanisław Leszczyński spóźnił się o&nbsp;dwa dni na przyjęcie do królowej córki w&nbsp;Wersalu, przyrządzając na ten polski sposób doskonałą francuską zupę cebulową, jaką mu w&nbsp;gospodzie po drodze podali. Kruche ciasteczka do zupy cebulowej. 3&nbsp;szklanki mąki pszennej, pół szklanki mleka, 40&nbsp;g drożdży, 250&nbsp;g masła, jajko do smarowania, 2&nbsp;łyżeczki bardzo drobno zmielonego&nbsp;kminku, sól do smaku. Ciasto ugnieść wraz z&nbsp;proszkiem&nbsp;kminku i&nbsp;robić paluszki grubości palca (dla przyjęć bardziej uroczystych rozwałkowywano ciasto cienko i&nbsp;odpowiednimi foremkami wycinano z&nbsp;niego herby gości. Teraz, ponieważ coraz częściej zdarza się przyjmować także i&nbsp;nieherbowych gości, bezpieczniej wycinać znaki zodiaku, które goście według swego urodzenia sobie wybierają). Smarować jajkiem i&nbsp;piec w&nbsp;dobrze rozgrzanym piecu. | źródło = ''Ibid.'', s. 82–83 , own translation }}
[[File:Maja Berezowska, Stanisław Leszczyński gotuje zupę.JPG|thumb|left|Król Stanisław Leszczyński doprawia zupę cebulową imbirem i&nbsp;gałką muszkatołową.<br>{{small|Mal. Maja Berezowska (1970)}}]]

Navigation menu