Changes

Jump to navigation Jump to search
== Cookery Bookery ==
[[File:Babilońska tabliczka kucharska.jpg|thumb|upright|A Babylonian cookery tablet dated to ca. 1900--1600 BCE, containing 25 stew recipes]]
Cookbook is Cookbooks are one of the oldest literary genres in the world. The earliest known culinary recipes were written down in cuneiform script on clay tablets in Babylonia around the 19th century BCE.<ref>{{Cyt
| tytuł = Lapham's Quarterly
| nazwisko r = Barjamovic ''et al.''
}}). The idea of a meme would soon become a successful and quickly evolving meme in and of itself.</ref>
 Trudno zatem mówić o&nbsp;autorach dawnych książek kucharskich. Nawet jeśli ktoś się na takiej książce podpisałFor this reason, it's difficult to nie wiadomo, czy był speak of authorship when it comes to old cookbook. Even if you can see somebody's name on faktycznie autoremthe title page, czy też raczej tłumaczemt's hard to tell if it's really the original author or perhaps a translator, redaktoremeditor, kopistą albo wydawcącopyist of publisher. Często pewnie wszystkim tym po trochuOr maybe a little bit of all the above. Dla uproszczenia będę taką osobę nazywał autoremFor the sake of simplicity, ale trzeba pamiętaćI will refer to such a person as "the author", że ktoś taki niekoniecznie bywał twórcą w&nbsp;rozumieniu dzisiejszego ustawodawstwa o&nbsp;prawach autorskichbut keep in mind the they need not necessarily be the actual content creator as understood by modern copyright laws. Samo pojęcie praw autorskich nie istniało zresztą przed XIX wiekiemBesides, the idea of copyright didn't even exist before the 19th century. Wcześniej książki Before that, people would just go and rewrite or reprint books (nie tylko kucharskieculinary or other) po prostu przepisywano lub przedrukowywanowithout asking anyone for permission. They would sometimes indicate the original author's name in the copy and sometimes not. The very idea of authenticity didn't exist either, z&nbsp;mniejszymi lub większymi modyfikacjami, bez pytania nikogo o&nbsp;zgodę, czasem podając nazwisko autoraso a copy wasn't seen as something inferior, but as a&nbsp;czasami nie. Nie znano też pojęcia autentyczności, więc kopii nie uważano za coś mniej doskonałegonew, tylko za nowąmaybe even better, a&nbsp;nawet lepszą, wersję oryginałuversion of the original thing. Jak podaje According to Galen z&nbsp;Pergamonu of Pergamon (of whom [[Jeść zdrowo i&nbsp;z&nbsp;humoremGood Humour, Good Health#Kto to wszystko wymyśliłWhose Idea Is It?|o którym już kiedyś pisałemI wrote before]]), słynna antyczna biblioteka w&nbsp;Aleksandrii powstała częściowo w&nbsp;ten sposób, że królewscy celnicy przeszukiwali każdy statek, który zawinął do aleksandryjskiego portu, i&nbsp;każdy zwój papirusu czy pergaminu, który znaleźli, przekazywali skrybom do przepisaniathe famous Library of Alexandria benefited from a policy of sending royal customs officers to each ship which called to the local port in order to gather any scroll of papyrus or parchment they could find and take it for scribes to copy. ŚwieżeThen, starannie sporządzone kopie oddawano potem na statek, a&nbsp;biblioteka zadowalała się starymi, wyświechtanymi oryginałamithey would give the shining new copies to the ship and the library contended itself with the timeworn originals.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Smith
| imię = Andrew
| rozdział = Commentary on Hippocrates' Epidemics
| adres rozdziału = http://www.attalus.org/translate/extracts.html#17a.605
}}</ref> i&nbsp;uważano to za postępAnd this considered progress, a&nbsp;nie za kradzież własności intelektualnejnot intellectual property theft!
[[File:Melozzo da Forlì 001.jpg|thumb|upright=.9|left|Papież Sykstus IV mianuje Bartolomea Platinę, autora pierwszej drukowanej książki kucharskiej na świecie, prefektem Biblioteki Watykańskiej.<br>{{small|Mal. Melozzo da Forlì (ok. 1477).}}]]

Navigation menu