Changes

Jump to navigation Jump to search

Epic Cooking: The Wondrous Taste of Bigos

1,404 bytes removed, 16:34, 5 March 2019
== Przepis ==
Przepis -- tradycyjnie -- musi być. A ponieważ cały dzisiejszy wpis mógłby też nosić tytuł "[[File:Bigos w literaturze", to poniżej zamieszczam najdokładniejszą recepturę przyrządzenia bigosu, jaką znalazłem w formie wierszazwwk.  {{Cytatjpg| thumb| źródło = Kern, Ludwik Jerzy (1996)And this is my own bigos -- this time with sauerkraut, which I''[https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/105160 Bigos,]'' ''Przekrój'' nr 2686 (50/1996), s. 42| oryg = <poem>Trzeba garnek wziąć. Dość duży. Tak nas uczy doświadczenie. W trakcie bowiem gotowania I ciągłego próbowania Bigos kurczy się szalenie. W ten to garnek(Jak od dziecka w nas wpajano) Kilka kapust daje sięve seasoned with the following ingredients: Więc krojoną prosto z główki, Więc kiszonąonion,Tudzież pasteryzowaną. (Ta ostatnia to są nasze kapuściane głowyblack pepper, Co niestety w tej postaci tylko idą jako towar eksportowy). Co tam mamy z resztek mięsa ładujemy w tę kapustęallspice, Byle nie ogryzki jakieśbay leaves, No i byle nie za tłuste. Na przyprawy kolej: Trochę trzeba wrzucić w tę kapustę angielskiego zielamarjoram, Liść laurowy vel bobkowyjuniper, Jałowcowych jagód (jak mawiano dawniej) małowielasmoked chili pepper, Grzybówcumin, co nadadzą bigosowi taki bukiet aromatówcloves, Że na zapachsaffron, to wysiada przy bigosie każdy bukiet kwiatów. W końcu śliw suszonych parę wrzućmy w pary kłębydried bay boletes, Pestki przedtem usunąwszy.Ze względu na zęby. Gotujemy jak najdłużej. Tydzieńprunes, a czasami nawet dwa. Kto cierpliwszy tenhoney, rzecz jasnadry red wine, wiele lepszy bigos matomato paste. Dobry jestem człowiek więc i tego nie ominę, Że w ostatniej fazie, To czerwonym trzeba bigos podlać winem. Teraz bigos co to jest, jak sądzę, wiecie. To jest właśnie to, co wszyscy o zimowej porze roku jecie. Oraz to, co aktualnie dzieje się na świecie.</poem>}}]]
== Przypisy ==

Navigation menu