Changes

Jump to navigation Jump to search

A Menu Lost in Translation

254 bytes added, 17:56, 19 March 2022
And, well, it could have been worse. After all, it's not only Polish businesses catering to English-speaking patrons that make translation mistakes; the same may happen to U.S. businesses selling supposedly Polish food to Polish Americans. Like the one that confused the Polish words ''"szpinak"'' ("spinach") and ''"spinacz"'' ("paper clip"). Office-supplies ''pierogi'', anyone?
[[File:pierogi ze szpinakiem i feta posmakujto30.jpg|thumb|upright|Preparation of spinach–and–feta pierogi.<br>Recipe and picture from the Polish culinary blog [https://posmakuj-to.blogspot.com/ Posmakujto].]]
{{ Cytat
| '''Ingredients:'''
* 300 g ([1¼ cups) ] wheat flower* 200 ml ([¾ cup) ] hot water
* half tsp salt
* 2 tbsp rapeseed oil
'''For the filling:'''
* 500 g ([18 oz) ] fresh spinach* 100 g [3.5 oz] feta cheese
* 2 cloves garlic
* 2 tbsp olive oil
'''To make the dough:'''<br>
Sift flour, add salt and mix. Add hot water and oil, mix with a spoon until the ingredients combine. Transfer the dough onto the kitchentop and knead until it's smooth and flexible (add a little more flour, if necessary). Roll the dough out on a floured top and cut circular pockets with a glass. {{...}}
| źródło =
}}
{{ Cytat| '''To make the filling:'''<br>
Remove the thicker stems from the leaves and wash the leaves. Press the garlic. Heat olive oil in a pan, add the garlic and sauté on low fire for no more than one minute. Add the spinach, sprinkle with salt and pepper. Continue frying until all the leaves become wilted and the water evaporates. Drain in a sieve and set aside to cool. {{...}} Transfer onto a board and chop finely. The put the spinach into a bowl, add feta cheese crushed between your fingers and mix well. {{...}} Place filling inside the pockets, seal well and set aside onto a floured kitchen towel. Drop the dumplings into boiling salted water. Continue cooking for 1–2 minutes after they have floated up to the surface.
| oryg = '''Składniki:'''
'''Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i fetą:'''<br>
Grube łodyżki oderwać od liści, liście przepłukać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Dodać szpinak, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż wszystkie liście zwiędną a woda odparuje. Przełożyć na sito i odstawić do odsączenia i wystygnięcia. {{...}} Wystudzony przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną między palcami fetę, wymieszać. {{...}} Nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi i układać na blacie podsypanym mąką. Wrzucać do gotującego się, osolonego wrzątku. Gotować przez 1-2 1–2 minuty od momentu wypłynięcia.
| źródło = {{Cyt
| tytuł = Posmakujto

Navigation menu