== Przepisy ==
[[File:Musztarda - składniki.jpg|thumb|upright|Składniki musztardyMustard ingredients: utłuczona już gorczycamustard seeds (already ground), gruszki i rozgotowane pierniczkipears and gingerbred (already cooked down to a paste)]]W piękny majowy dzień odwiedziłem [https://www.facebook.com/michalgoreckipl Michała Góreckiego,] który w swoim ogródku akurat nie grilował, tylko wędził. Ale że do wędzonych mięs, ryb, a nawet serów, musztarda i keczup pasują równie dobrze jak do grilowanych, to postanowiliśmy wypróbować dwa stare przepisy te właśnie dodatki. Marcin wpadł potem na gotowe, żeby wziąć udział w degustacji.
Jak już pisałemOn a sunny May day, I paid a visit to a fellow blogger, [https://www.facebook.com/michalgoreckipl Michał Górecki,] who on that particular day happened to be not grilling, but smoking food in his backyard. But considering that mustard and ketchup go just as well with smoked meat, fish, even cheese, as with grilled, we decided to try two old-time recipes for these condiments. Marcin, musztardę robiono dawniej na słodkoyet another food blogger, więc taką właśnie zrobiliśywould then come along to take part in the tasting session As I wrote above, a mianowicie gruszkowomustard used to be rather sweet in the past, so this is what we did: pear-and-gingerbread-piernikowąflavoured mustard. W Toruniu i dzisiaj można kupić In Toruń, Poland's gingerbread capital, you can easily buy [http://www.zasmakujregionu.pl/sosy/129-musztarda-piernikowa-200g.html musztardę piernikowągingerbread mustard,] w Jadłonomii można znaleźć and you can find a recipe for "''grusztarda''", or pear mustard, in the [https://www.jadlonomia.com/przepisy/grusztarda/ przepis na „grusztardę”,Jadłonomia vegan blog] ale musztardy z piernikiem i z gruszkami razem pewnie nie próbowaliściebut I bet you've never had mustard flavoured with both pears and ginerbread before. Oto oryginalny przepisThis is the original historical recipe:
{{ Cytat
| Take as much black mustard seeds ground down to flour as you wish. Take fresh pears, roast them, grind down and press through a sieve. {{...}} Add as much strong wine vinegar as you need, grated honey cake, as much honey or sugar as you need, samll amounts of cinnamon, ginger, cloves; mix it all and leave in a warm place to ferment, then store and add small amounts to your dishes.| oryg = Weźmij gorczycy czarnej na mąkę utłuczonej, ile chcesz, weźmij gruszek świeżych, upiecz je, zwierć w donicy, przebij przez sito, {{...}} przylej octu winnego mocnego, ile potrzeba, miodowniku utartego, miodu patoki albo cukru według potrzeby, cynamonu, imbiru, goździków po trosze, umieszaj, postaw w cieple przez kilka dni, aby zakisło, potem schowaj i dawaj po trosze do potraw.
| źródło = {{Cyt
| tytuł = Promptuarium medicum empiricum {{...}} z przydatkiem Apteki domowej
| rok = 1716
| strony = 249
}}; cyt. wquoted in: {{Cyt
| nazwisko = Dumanowski
| imię = Jarosław
}} }}
Jak How to zrobić w warunkach domowychdo it at home? Gorczycę First, we ground the mustard seeds (my użyliśmy białejwe used white instead of black) trzeba utrzeć w moździerzuin a mortar. Jeśli ktoś ma kamienne żarnaIf you've got quern-stones, to jeszcze lepiejthen even better. Można też młynkiem do kawyYou could used a coffee grinder, pod warunkiem, że lubicie kawę o musztardowym posmakubut only if you're okay with drinking mustard-flavoured coffee later on. Kiedy ziarenka przestaną już zgrzytaćOnce the seeds are ground, mix the mustard flour with a little cold water – just enough to do gorczycowej mączki trzeba dodać odrobinę zimnej wody – tylko tyle, by powstała gęsta papkaobtain a thick mush. Woda uwalnia z gorczycy enzymy, które dają ostry musztardowy smakIt's the water that helps release the enzymes which give the specific mustard flavour. Na tym etapie można by jeszcze dodać octuAt this point you could add some vinegar, trochę soli i już mielibyśmy musztardę w wersji podstawoweja little salt and you'd alrady have some basic mustard. Ale my wymarzyliśmy sobie gruszkowo-piernikowąBut what we want is mustard with pears and gingerbread.
Gruszki trzeba było zatem obrać, usunąć gniazda niesienne, pokroić i dusić z odrobiną wody, dolewając po trosze octu (w tym wypadku jabłkowego; z białego wina też będzie dobry). Kiedy owoce nieco rozmiękły dodałem pokruszone pierniczki, które zostały mi jeszcze z Bożego Narodzenia. Jako że pierniczki były już same w sobie mocno korzenne (cynamon, goździki, pieprz, imbir, kardamon), to osobnych przypraw już nie dodawałem. Kiedy ta gruszkowo-pierniczkowa mieszanina rozpuściła się do jednolitej masy (można ten proces przyspieszyć blenderem) i ostygła, to zostało już tylko połączenie jej z gorczycą (mniej więcej pół na pół). A żeby musztarda miała bardziej apetyczny żółty kolor, dosypaliśmy jeszcze szczyptę mielonej kurkumy (żadne to oszustwo: musztardy zażółca się kurkumą od dawna). Odczekaliśmy trochę, aż musztarda się przegryzie, ale nie czekaliśmy, aż skiśnie.