Changes

Jump to navigation Jump to search

Epic Cooking: The Last Old Polish Feast

No change in size, 22:07, 10 April 2020
no edit summary
{{ Cytat
| Take some veal or a capon, beef or game, or fresh lean pork. Remove the veins and chop up finely. Take beef, whetherwether-mutton or venison tallow, remove the veins, chop up as finely as you can. Grate or chop finely some white bread. Mix it all together with a few eggs. Add pepper and nutmeg. Make any meatballs you like, big or small, boiled or baked, and if you want, you can also add raisins, large, small or both, according to your need. Cook them in boiling water. If you want to serve them alone, then garnish with parsley. And if you want to serve them alongside another dish, then add them when already cooked.
| oryg = Weźmij cielęciny albo kapłona, mięsa wołowego albo zwierzyny, albo chudego świeżego wieprzowego. Odbierz żyły i usiekaj drobno. Weźmij łoju kruchego wołowego albo skopowego, albo jeleniego, odbierz żyły i usiekaj drobno, jako najlepiej. Zetrzyj chleba drobno białego albo usiekaj, zmieszaj to wszystko społem, przydawszy jajec kilka. Dasz pieprzu i gałki. Rób jakiekolwiek chcesz figatelle, małe lub wielkie, warzone albo pieczone, a jeżeli też będziesz chciał, a potrzeba będzie, przydasz rożenków, lubo małych, lubo wielkich, lubo też obojga, według potrzeby. Zrobiwszy, spuść na wrzącą wodę, a jeżeli same będziesz chciał dać, odwarzywszy odbierz pięknie, włóż pietruszki. A kiedy też insze potrawy będziesz chciał zażyć, według potrzeby już odwarzone włożysz.
| źródło = S. Czerniecki, ''op. cit.'', [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/27 s. 16], own translation
the largest brick Gothic castle in the world is in itself a sight to behold.
At the end all that was left were cinnamon canes and laurel branches that were somehow covered in cumin seeds. I'm not sure wheter whether these branches would have made a good snack. I'd rather imagine, in this role, some kind of cumin or caraway-flavoured bread sticks.
Anyway, one thing is crucial: to have an audience that will be able to appreciate this art of culinary illusion. It seems that the Tribune, alas, wasn't so lucky.

Navigation menu