Changes

Jump to navigation Jump to search
== First Course: Pozhersky Cutlets, Anyone? ==
[[File:Kotlety pożarskie.jpg|thumb|<s>Pozhersky</s> Pozharsky cutlets]]
Dziennikarz kulinarny According to food journalist Jan Kalkowski pisał w&nbsp;, Edward Pożerski was the inventor of a delicacy known as Pozhersky cutlets (''Przekrojukotlety pożerskie'', iż Edward Pożerski był wynalazcą kotleta pożerskiego).<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
| miejsce = Kraków
| rok = 1969
| wolumin = nr No. 1268
| strony = 1–2
}}</ref> Informację tę w&nbsp;artykule o&nbsp;Pożerskim powtarza nawet The same information is even repeated by the ''Polish Biographical Dictionary'' (''Polski Słownik Biograficzny'').<ref>{{Cyt
| tytuł = Internetowy Polski Słownik Biograficzny
| wydawca = Instytut Historii PAN
| rozdział = Edward Aleksander Pożerski
| adres rozdziału = https://www.ipsb.nina.gov.pl/a/biografia/edward-aleksander-pozerski?print
}}</ref> Nie jest to jednak prawdąIt isn't true, though.
Po pierwszeFirst of all, nie ma czegoś takiego jak kotlet „pożerski”there is no such think as ``Pozhersky" cutlets. Istnieją za to kotlety There is, however, a dish known as ''pożarskiePozharsky''cutlets. Według niektórych źródełSome sources, np. such as Maciej Halbański's 1987 ''Dictionary of Culinary Arts'' (''Leksykonu Leksykon sztuki kulinarnej'' Macieja Halbańskiego z&nbsp;1987&nbsp;r.), kotlety te nazwano ku czci kniazia Dymitra Pożarskiegoclaim that they've been named after Prince Dmitry Pozharsky,<ref> {{Cyt
| nazwisko = Halbański
| imię = Maciej E.
| rok = 1987
| strony = 89
}}</ref> the national hero of Russia who, together with Kuzma Minin, lead an uprising which, in 1612, liberated Moscow from Polish occupation.   bohatera narodowego Rosji, co to wraz z&nbsp;Kuźmą Mininem poprowadził powstanie, które w&nbsp;1612&nbsp;r. wyzwoliło Moskwę spod polskiej okupacji. Halbański powołał się na „poważnych historyków sztuki kulinarnej”, chociaż w&nbsp;latach 80. wciąż niewielu poważnych historyków zajmowało się tak niepoważnym tematem jak kulinaria. W&nbsp;każdym razie to, że te kotlety mają coś wspólnego z&nbsp;Dymitrem Pożarskim, to też nieprawda. Prawdą jest tylko, że to potrawa wywodząca się z&nbsp;kuchni rosyjskiej, a&nbsp;nie polskiej.
Źródła historyczne wskazują na to, że ''pożarskije kotliety''{{czyt|пожарские котлеты}} wynaleziono w&nbsp;Torżoku – mieście w&nbsp;guberni twerskiej, które leży przy drodze z&nbsp;Moskwy do Sankt Petersburga. W&nbsp;pierwszej połowie XIX&nbsp;w. istniała tam gospoda, która należała do niejakiego Jewdokima Pożarskiego i&nbsp;słynęła z&nbsp;podawanych w&nbsp;niej kotletów z&nbsp;kurczaka.

Navigation menu