Changes

Jump to navigation Jump to search

Draft:The Gastronomic Order of Pomiane

205 bytes removed, 17 June
}}</ref>
|- <!--------TERRAIL--------->
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|Claude Terrail]] || style=text-align:left | '''Claude Terrail'''{{czyt|Claude Terrail}}<br>(1918–2006) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|France}} || Właściciel paryskiej restauracji Owner of ''La Tour d’Argent''restaurant in Paris<ref>{{Cyt
| tytuł = The New York Times
| nazwisko r = Prial
| rozdział = Claude Terrail, 88, Model of a&nbsp;Restaurateur, Dies
| adres rozdziału = https://www.nytimes.com/2006/06/07/world/europe/07terrail.html?ex=1307332800&en=5b6cfa83074578f3&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss
| rok = 7 czerwca June 2006
}}</ref>
|- <!--------TOMASZEWSKI--------->
| rozdział = Grzegorz Stanisław Georges ’Georg’ Tomaszewski
| adres rozdziału = https://gravsted.dk/person.php?navn=georgsstomaszewski
}}</ref> || [[File:DNK.png|23px|]] {{small|Denmark}} || KucharzChef, współzałożyciel duńskiej firmy co-founder of ''Jensens Konserves'' produkującej konserwy i&nbsp;zupy w&nbsp;puszce, a Danish canned-soup company.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Jensen
| imię = Bjarne
| wydawca = Turbine
| rok = 2017
}}</ref> Później właściciel Instytutu Gastronomicznego He would later set up the Gastronomic Institute (''Gastronomisk Institut''), czyli firmy oferującej doradztwo w&nbsp;zakresie gastronomiia gastronomic consulting company, w&nbsp;in Hørsholm pod Kopenhagąnear Copenhagen.<ref>{{Cyt
| tytuł = Samling af anmeldelser til handelsregistrene
| url = https://tidsskrift.dk/Handelsregistrene/article/download/77734/112477/164004
| wydawca = Handelsministeriet
| rok = 1968
| wolumin = NrNo. 5
| strony = 89
}}</ref> W&nbsp;Danii znany pod imieniem In Denmark he was known as Georges, które wcześniej przyjął jako swój konspiracyjny pseudonim w&nbsp;Powstaniu Warszawskima pseudonym he had used during the Warsaw Uprising of 1944.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
| miejsce = Kraków
| rok = 1969
| wolumin = nr No. 1268
| strony = 1–2
}}</ref>
|- <!--------TOPOLINSKI--------->
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski'''{{czyt|Roger Topolinski}}<br>(1905–1994) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|France}} || Właściciel paryskiej restauracji Owner of Georges ''Lapérouse''restaurant in Paris,<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| rozdział = Roger Topolinski&nbsp;: restaurant Lapérouse à Paris (France)
| adres rozdziału = https://emoltogoloso.fr/2021/05/02/roger-topolinski-restaurant-laperouse-a-paris-france
| wydawca = WordPress
| data = 2 maja May 2021 }}</ref> prezes Związku Restauratorów ParyskichPresident of the Union of Parisian Restaurateurs, podobno potomek nadwornego kucharza króla Stanisława Leszczyńskiego w&nbsp;said to me a descendant of a court chef to King Stanisław Leszczyński in Lunéville.<ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', sp. 13</ref>
|- <!--------PRZEKRÓJ--------->
| [[File:Przekrój.png|100px|Winieta tytułowa Przekroju]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika Editorial board of '''''[https://przekroj.pl/ Przekrój]''''' magazine || [[File:POL.png|23px|]] {{small|Poland}} || Przypkowski i&nbsp;„sfafikowani” z&nbsp;nim dziennikarze często pisali o&nbsp;jego działalności właśnie na łamach and his journalist friends often wrote of his activities on the page of ''PrzekrojuPrzekrój''.<br>Odznaczenie odebrał zastępca redaktora naczelnego [https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kalkowski The decoration was received by Deputy Editor-in-Chief Jan Kalkowski]<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
| miejsce = Kraków
| rok = 1969
| wolumin = nr No. 1285
| strony = 9
}}</ref> (1922–1989), autor artykułów i&nbsp;książek o&nbsp;tematyce kulinarnejwho wrote articles and books on culinary topics.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Klominek
| imię = Andrzej

Navigation menu