! Wizerunek !! Imię i nazwisko<br>(ur. – zm.) !! Kraj zamieszkania[[#uwaga|*]] !! Uwagi
|- <!--------ANG KIM KHOAN--------->
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|Ang Kim Khoan]] || style=text-align:left | '''Ang Kim Khoan'''{{czyt|Ang Kim Khoan}}<br>(1910–1978) || [[File:KHM.png|23px|]] {{small|KambodżaCambodia}} || Hotelarz, minister turystyki Kambodży,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Abdoul-Carime
| imię = Nasir
| rozdział = Jean Dominique Arnaboldi : Base de données des décès de l’insee
| adres rozdziału = https://geneafrance.com/france/deces/?deces=37892347
}}</ref> || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Dziennikarz zajmujący się tematyką gastronomiczną, jeden z jurorów turnieju o Złotą Patelnię (''Poêle d’or'')<ref>{{Cyt
| nazwisko = Kapandji
| imię = Ghislaine
}}</ref>
|- <!--------BRENNA--------->
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|Gian Giuseppe Brenna]] || style=text-align:left | '''Gian Giuseppe Brenna'''{{czyt|Gian Giuseppe Brenna}}<br>(1920–2006) || [[File:ITA.png|23px|]] {{small|WłochyItaly}} || Dentysta, z zamiłowania gastronom, delegat prowincji Como w Lombardii do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Espansione TV
| nazwisko r = Bambace
}}</ref>
|- <!--------CLOS-JOUVE--------->
| [[File:Henry Clos-Jouve.png|100px|Henry Clos-Jouve]] || '''Henry Clos-Jouve'''{{czyt|Henry Clos-Jouve}} (1908–1981) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Współzałożyciel Akademii Rabelais’go (''Académie Rabelais''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Académie Rabelais
| rozdział = Membres
}}</ref><ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', s. 13</ref>
|- <!--------CUPER--------->
| [[File:Stanisław Cuper.jpg|100px|Stanisław Cuper]] || '''Stanisław Cuper''' || [[File:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || Szef kuchni w szydłowieckiej restauracji Biesiada, znany zwłaszcza z karpia w śmietanie, za którym przepadał Józef Cyrankiewicz<ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', s. 13</ref>
|- <!--------HURTREL--------->
| [[File:Andre Hurtrel.JPG|100px|André Hurtrel]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917–1995) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal « Poêle d’Or » 1969
}}</ref>
|- <!--------JAROSZYŃSKI--------->
| [[File:Kazimierz Jaroszyński.jpg|100px|Kazimierz Jaroszyński]] || '''Kazimierz Jaroszyński'''<br>(1931–2013) || [[File:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || Szef kuchni w Hotelu Europejskim oraz w Spatifie w Warszawie<ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', s. 13</ref>
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899–1974) || [[File:GBR.png|23px|]] {{small|W. BrytaniaBritain}} || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus''<ref>{{Cyt
| tytuł = Wschodni Rocznik Humanistyczny
| nazwisko r = Kaczorowski
}}</ref>
|- <!--------KUCHARSKI--------->
| [[File:Władysław Kucharski 1.jpg|100px|Władysław Edward Kucharski]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879–1973) || [[File:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || Zgodnie z nazwiskiem, kucharz, tak jak i jego dziadek, ojciec, brat oraz syn. Gotował dla monarchów, arystokratów i dyplomatów (m.in. dla Jarosława Iwaszkiewicza).<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
| rozdział = Acte de décès à Paris 18e arrondissement (75018) pour l’année 1989
| adres rozdziału = https://www.acte-deces.fr/acte-de-deces-paris-18e-arrondissement-1989
}}</ref> || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Dziennikarz, pisarz, krytyk kulinarny, założyciel Francuskiego Towarzystwa Prasy Gastronomiczno-Turystycznej (''Association française de la Presse gastronomique et touristique''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal « Poêle d’Or » 1969
}}, określa Édouarda Pomiane’a i Édouarda Longue’a jako ''„l’oncle et le neveu”'', co można rozumieć jako „wuj i siostrzeniec” albo „stryj i bratanek”. Dorota Pietrzkiewicz, ''op. cit.'', s. 78, podaje, że Edward Pożerski miał brata Witolda i siostrę Emilię. Zakładam, że jeśli obaj Édouardowie nosili różne nazwiska, to byli raczej wujem i siostrzeńcem.</ref>
|- <!--------MANTERO--------->
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|Gianni Mantero]] || style=text-align:left | '''Gianni Mantero'''{{czyt|Gianni Mantero}}<br>(1897–1985) || [[File:ITA.png|23px|]] {{small|WłochyItaly}} || Architekt, grafik, kolekcjoner ekslibrysów.<ref>{{Cyt
| tytuł = British Museum
| rozdział = Gianni Mantero
}}</ref><br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|- <!--------ROUCOU--------->
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|Roger Roucou]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou'''{{czyt|Roger Roucou}}<br>(1921–2012) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Właściciel lugduńskiej restauracji ''La Mère Guy'', w latach 1983–87 prezes stowarzyszenia Białych Czapek Lugduńskich (''Toques Blanches Lyonnaises''),<ref>{{Cyt
| inni = red. Hervé Bal
| tytuł = Guide Toques Blanches Lyonnaises 2021
}}</ref>
|- <!--------TERRAIL--------->
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|Claude Terrail]] || style=text-align:left | '''Claude Terrail'''{{czyt|Claude Terrail}}<br>(1918–2006) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Właściciel paryskiej restauracji ''La Tour d’Argent''<ref>{{Cyt
| tytuł = The New York Times
| nazwisko r = Prial
| rozdział = Grzegorz Stanisław Georges ’Georg’ Tomaszewski
| adres rozdziału = https://gravsted.dk/person.php?navn=georgsstomaszewski
}}</ref> || [[File:DNK.png|23px|]] {{small|DaniaDenmark}} || Kucharz, współzałożyciel duńskiej firmy ''Jensens Konserves'' produkującej konserwy i zupy w puszce.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Jensen
| imię = Bjarne
}}</ref>
|- <!--------TOPOLINSKI--------->
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski'''{{czyt|Roger Topolinski}}<br>(1905–1994) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|FrancjaFrance}} || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse'',<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| rozdział = Roger Topolinski : restaurant Lapérouse à Paris (France)
}}</ref> prezes Związku Restauratorów Paryskich, podobno potomek nadwornego kucharza króla Stanisława Leszczyńskiego w Lunéville<ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', s. 13</ref>
|- <!--------PRZEKRÓJ--------->
| [[File:Przekrój.png|100px|Winieta tytułowa Przekroju]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika '''''[https://przekroj.pl/ Przekrój]''''' || [[File:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || Przypkowski i „sfafikowani” z nim dziennikarze często pisali o jego działalności właśnie na łamach ''Przekroju''.<br>Odznaczenie odebrał zastępca redaktora naczelnego [https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kalkowski Jan Kalkowski]<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
}}</ref>
|- <!--------PUDLISZKI--------->
| [[File:Pudliszki.png|100px|Logo Pudliszek]] || style=text-align:left | Przedsiębiorstwo '''[https://www.pudliszki.pl/o-nas/historia-firmy Pudliszki]''' || [[File:POL.png|23px|]] {{small|PolskaPoland}} || O pionierskiej roli zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego w Pudliszkach wspomniałem już kiedyś pisząc o [[Keczup czy musztarda?#Keczup – „coś w rodzaju kabulu”|historii keczupu]].<br>Odznaczenie odebrał dyrektor naczelny zakładu Zbyszko Trzeciakowski<ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', s. 15</ref><ref>{{Cyt
| inni = reż. Wiesław Karaś
| tytuł = Ludzie z pierwszych stron gazet