Changes

Jump to navigation Jump to search
</gallery>
== Pomysł na order Idea for an Order ==
[[File:List Brillat-Savarina.jpg|thumb|upright|List z&nbsp;12 ''frimaire'''a VI roku Republiki Francuskiej (tj. 2 grudnia 1797&nbsp;r.n.e.) od sekretarza sztabu generalnego Armii Francuskiej w&nbsp;Niemczech, Jean-Anthelme’a Brillat-Savarina, do ministra wojny Claude-Louisa Petieta, obecnie w&nbsp;zbiorach Muzeum im. Przypkowskich w&nbsp;Jędrzejowie.]]
Biorąc pod uwagę zamiłowanie obu panów do smacznej kuchni i&nbsp;staropolskiego szlachecko-dworkowego sznytu, nie powinno dziwić, że Edward Pożerski zaprzyjaźnił się z&nbsp;młodszym od siebie o&nbsp;trzydzieści lat Tadeuszem Przypkowskim. Jędrzejowski gnomonik był jednym z&nbsp;Polaków, którzy będąc w&nbsp;Paryżu zapraszani byli na polskie obiadki do słynnego gastroenterologa. Przypkowski długo wspominał karafkę firmy Baccarat wypełnioną koniakiem z&nbsp;piwnic zamku Polignac, którego połowę wlał Pożerski do sosu, przygotowując dla niego posiłek.<ref>D. Pietrzkiewicz, ''op. cit.'', s. 82</ref>

Navigation menu