Changes

Jump to navigation Jump to search
}}</ref> And this was considered progress, not intellectual property theft!
[[File:Melozzo da Forlì 001.jpg|thumb|upright=.9|left|Papież Sykstus Pope Sixtus IV mianuje Bartolomea Platinęnaming Bartolomeo Platina, autora pierwszej drukowanej książki kucharskiej na świecieauthor of the world's first printed cookbook, prefektem Biblioteki Watykańskiej.Prefect of the Vatican Library<br>{{small|Mal. By Melozzo da Forlì Forli (okca. 1477).}}]]Oczywiście ręczne przepisywanie książek było mocno pracochłonneNaturally, a&nbsp;tym samym drogie copying books by hand was labour intensive and, therefore, costly (i&nbsp;to pomimo stosunkowo niskich kosztów robocizny w&nbsp;dawnych czasacheven despite relatively low labour costs in the past). Poza tym mało kto umiał czytaćBesides, few people could read anyway, toteż książki kucharskie so cookbook (tak jak i&nbsp;książki w&nbsp;ogólejust like any books for that matter) były dobrem rzadkim i&nbsp;luksusowymwere a rare luxury. This began to change once Johannes Gutenberg invented the movable   . Ta sytuacja zaczęła się zmieniać wraz z&nbsp;wynalezieniem przez Johannesa Gutenberga ruchomej czcionki drukarskiej. Pierwszą książkę (była to, rzecz jasna, Biblia) przy użyciu swojego wynalazku wydał Gutenberg w&nbsp;1455&nbsp;r. Już 15 lat później ukazała się w&nbsp;Rzymie, oczywiście po łacinie, pierwsza drukowana książka kucharska, pt.: ''De honesta voluptate et valetudine'' (''O uczciwej przyjemności i&nbsp;dobrym zdrowiu''). Jej autorem był sekretarz i&nbsp;bibliotekarz papieski Bartolomeo Sacchi (1421–1481), lepiej znany pod pseudonimem Platina, chociaż większość receptur wziął z&nbsp;wcześniejszej rękopiśmiennej książki Martina do Como pt.: ''Libro de arte coquinaria'' (''Księga sztuki kucharskiej''). A&nbsp;kolejne 15 lat później wydano w&nbsp;Norymberdze pierwszą drukowaną książkę kucharską w&nbsp;języku nowożytnym, mianowicie niemiecką ''Küchenmeisterei'' Petera Wagnera. Do końca XV&nbsp;w. ukazały się też pierwsze drukowane zbiory receptur kuchennych po francusku, po włosku i&nbsp;po angielsku, zaś w&nbsp;pierwszej połowie XVI&nbsp;w. – także po holendersku, po katalońsku, po hiszpańsku i&nbsp;wreszcie po czesku. Ta ostatnia książka, wydana w&nbsp;1535&nbsp;r. przez Pavla Severýna i&nbsp;zatytułowana: ''Kuchařství'', była, jak łatwo się domyślić, przekładem wcześniej wspomnianej pozycji niemieckiej.
A jak długo trzeba było czekać na pierwszą drukowaną książkę kucharską w&nbsp;języku polskim?

Navigation menu