I once wrote here about [[Old Polish Cookery for Beginners|old Polish recipës]] that were both extremely easy to cook and surprisingly modern, which made them perfect for people who were only starting to get involved in the reconstruction of historical cuisineculinary reënactment. We could see how a recipë's simplicity could also mean its durability; scrambled eggs, for example, is still prepared in much the same way as it was two hundred, four hundred or one thousand years ago.
Przepisy wziąłem wtedy z książki pt.: I took the recipës from ''Compendium ferculorum, albo Zebranie potrawFerculorum'' (''A Collection of Dishes'') by Stanisław Czerniecki, napisanej przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, a której pierwsze wydanie ukazało się drukiem w first published in 1682 r. Napisałem wówczasAnd I wrote that it was the oldest cookbook ever printed in Polish. Well, że to najstarsza drukowana polska książka kucharskathat's no longer true. Jednak niedawno została ona zdetronizowana! Polscy i ukraińscy historycy dokonali bowiem sensacyjnego odkrycia, że już półtora wieku przed Polish and Ukrainian historians have recently discovered that an even older Polish-language cookery book was published a century and a half before ''Compendium ferculorumFerculorum'' wydano drukiem inną książkę kucharską w języku polskim – z tym że do naszych czasów nie zachował się niestety żaden kompletny egzemplarz. Wprawdzie poszlaki co do jej istnienia były znane już wcześniejNot a single volume of that book has survived to our times, ale pewności nie byłothough. Some clues about its possible existence in the past had been know earlier, but there was no certainty until now, as the surviving fragments were suspected of being some 19th-century hoaxes. So let's follow the history of this new oldest Polish printed cookbook. And then, let's pick and try out a zachowane urywki podejrzewano o bycie XIXrecipe from it -wiecznymi falsyfikatami. Prześledźmy zatem historię tej nowej najstarszej polskiej książki kucharskiej- one for beginners, zanim wybierzemy z niej jakiś przepis – oczywiście dla początkującychof course.