== First Course: Pozhersky Cutlets, Anyone? ==
[[File:Kotlety pożarskie.jpg|thumb|<s>Pozhersky</s> Pozharsky cutlets]]
Dziennikarz kulinarny According to food journalist Jan Kalkowski pisał w , Edward Pożerski was the inventor of a delicacy known as Pozhersky cutlets (''Przekrojukotlety pożerskie'', iż Edward Pożerski był wynalazcą kotleta pożerskiego).<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
| miejsce = Kraków
| rok = 1969
| wolumin = nr No. 1268
| strony = 1–2
}}</ref> Informację tę w artykule o Pożerskim powtarza nawet The same information is even repeated by the ''Polish Biographical Dictionary'' (''Polski Słownik Biograficzny'').<ref>{{Cyt
| tytuł = Internetowy Polski Słownik Biograficzny
| wydawca = Instytut Historii PAN
| rozdział = Edward Aleksander Pożerski
| adres rozdziału = https://www.ipsb.nina.gov.pl/a/biografia/edward-aleksander-pozerski?print
}}</ref> Nie jest to jednak prawdąIt isn't true, though.
Po pierwszeFirst of all, nie ma czegoś takiego jak kotlet „pożerski”there is no such think as ``Pozhersky" cutlets. Istnieją za to kotlety There is, however, a dish known as ''pożarskiePozharsky''cutlets. Według niektórych źródełSome sources, np. such as Maciej Halbański's 1987 ''Dictionary of Culinary Arts'' (''Leksykonu Leksykon sztuki kulinarnej'' Macieja Halbańskiego z 1987 r.), kotlety te nazwano ku czci kniazia Dymitra Pożarskiegoclaim that they've been named after Prince Dmitry Pozharsky,<ref> {{Cyt
| nazwisko = Halbański
| imię = Maciej E.
| rok = 1987
| strony = 89
}}</ref> the national hero of Russia who, together with Kuzma Minin, lead an uprising which, in 1612, liberated Moscow from Polish occupation. bohatera narodowego Rosji, co to wraz z Kuźmą Mininem poprowadził powstanie, które w 1612 r. wyzwoliło Moskwę spod polskiej okupacji. Halbański powołał się na „poważnych historyków sztuki kulinarnej”, chociaż w latach 80. wciąż niewielu poważnych historyków zajmowało się tak niepoważnym tematem jak kulinaria. W każdym razie to, że te kotlety mają coś wspólnego z Dymitrem Pożarskim, to też nieprawda. Prawdą jest tylko, że to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej, a nie polskiej.
Źródła historyczne wskazują na to, że ''pożarskije kotliety''{{czyt|пожарские котлеты}} wynaleziono w Torżoku – mieście w guberni twerskiej, które leży przy drodze z Moskwy do Sankt Petersburga. W pierwszej połowie XIX w. istniała tam gospoda, która należała do niejakiego Jewdokima Pożarskiego i słynęła z podawanych w niej kotletów z kurczaka.