Open main menu

Changes

[[File:Karp w śmietanie.jpg|thumb|Karp w śmietanie ''à la'' Cuper [https://www.facebook.com/visitszydlowiec/posts/pfbid0UVcbKYV1wcdNRmYvi6qAd4tsCv2ACQUTsT4f213GUnpN5kdurr7qe2m4GTeXGjdFl podawany w hotelu Primagor w Szydłowcu]]]
{{ Cytat
| 1500 g carp fillets, 50 g each of butter and lard, 50 g flour, 1000 g potatoes, 100 g parmesan, breadcrumbs, butter for basting , and greens [i.e., chopped parsley]. Divide the carp into 100 g portions, fry in lard, then remove the lard, add butter and place in an oven. For the sauce, take melted butter, browned onion, sprinkle with flour and douse with sour cream, season with salt and pepper to taste. Place the carp on a heated platter, surround with boiled potatoes and cover with the cream sauce. Sprinkle with parmesan and greens before casseroling. Serve on heated plates with boiling-hot sauce.
| oryg = Karpia filetowanego 1500 g, masła i smalcu po 50 g, mąki 50 g, ziemniaków 1000 g, parmezanu 100 g oraz bułeczka tarta, masło do podlewania i zielenina. Karpia porcjować po 100 g, smażyć na smalcu, po którego odlaniu podłożyć masło i wstawić do piecyka. Wykonać sos: masło z patelni, cebula przyrumieniona, oprószyć mąką i zalać kwaśną śmietaną, solić i pieprzyć do smaku. Wyłożyć karpia na grzany półmisek, obłożyć drążonymi ziemniakami i zalać sosem śmietanowym. Całość posypać parmezanem i zieleniną, i zapiec. Wydawać na gorące talerze z wrzącym sosem śmietanowym.
| źródło = {{Cyt