}}</ref><ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', p. 13</ref>
|- <!--------CUPER--------->
| [[File:Stanisław Cuper.jpg|100px|Stanisław Cuper]] || '''Stanisław Cuper''' || [[File:POL.png|23px|]] {{small|Poland}} || Szef kuchni w szydłowieckiej restauracji Chef at ''Biesiada'' restaurant in Szydłowiec, znany zwłaszcza z karpia w śmietaniebest known for his carp in cream, za którym przepadał one of Józef Cyrankiewicz's favourite dishes<ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', sp. 13</ref>
|- <!--------HURTREL--------->
| [[File:Andre Hurtrel.JPG|100px|André Hurtrel]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917–1995) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|France}} || DziennikarzJournalist, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowychfounder of the National Trade Union of Press Officers, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego President of the National Gastronomic Committee (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''head of the jury'' turnieju o Złotą Patelnięin the Golden Pan tournament.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal « Poêle d’Or » 1969
| adres rozdziału = http://www.souillac.net/le-souillagais-pierre-arnal-poele-dor-1969
}}</ref><br>Sam odznaczył Przypkowskiego Komandorią Złotej Patelni za pracę nad polskoHe, in turn, decorated Przypkowski with a necklet of the Golden Pan in recognition of his work on Polish-francuskimi relacjami kulinarnymiFrench culinary relations.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
| miejsce = Kraków
| rok = 1966
| wolumin = nr no. 1095–96
| strony = 8
}}</ref>
|- <!--------JAROSZYŃSKI--------->
| [[File:Kazimierz Jaroszyński.jpg|100px|Kazimierz Jaroszyński]] || '''Kazimierz Jaroszyński'''<br>(1931–2013) || [[File:POL.png|23px|]] {{small|Poland}} || Szef kuchni w Hotelu Europejskim oraz w Spatifie w WarszawieChef at ''Hotel Europejski'' and ''Spatif'' (actors' club) in Warsaw<ref>Z.T. Nowicki, ''op. cit.'', sp. 13</ref>
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899–1974) || [[File:GBR.png|23px|]] {{small|Britain}} || Właściciel londyńskiej restauracji Owner of ''Lucullus''resaturant in London<ref>{{Cyt
| tytuł = Wschodni Rocznik Humanistyczny
| nazwisko r = Kaczorowski
| rok = 2014
| tom = X
| strony = 80–81 (przypis footnote 45)
}}</ref>
|- <!--------KUCHARSKI--------->
| [[File:Władysław Kucharski 1.jpg|100px|Władysław Edward Kucharski]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879–1973) || [[File:POL.png|23px|]] {{small|Poland}} || Zgodnie z nazwiskiemTrue to his surname, kucharzwhich comes from the Polish word for a cook, tak jak i jego dziadekhe was a chef, ojciecas was his grandfather, brat oraz synfather, brother and son. Gotował dla monarchówHe cooked for monarchs, arystokratów i dyplomatów aristocrats and diplomats (m.in. dla Jarosława Iwaszkiewiczaincluding Jarosław Iwaszkiewicz).<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
| rozdział = Pawłowa i Kucharski: Kto serwował Iwaszkiewiczom kurę po literacku?
| adres rozdziału = https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku
| data = 25 października October 2021 }}</ref> Po II wojnie światowej szef kuchni w After World War, he worked as a chef at ''Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w JabłonnieHotel'' in Sopot and at a conference and recreation center of Polish Academy of Sciences in Jabłonna.<ref>Biogram dołączony do listy odznaczonych Orderem PomianaBiographic note attaced to the list of the Order of Pomiane awardees, Muzeum im. Przypkowskich w JędrzejowiePrzypkowski Museum in Jędrzejów</ref><ref> {{Cyt
| tytuł = Gazeta Powiatowa
| nazwisko r = Degiel
| wydawca = Agencja Reklamowo-Wydawnicza Błękitne Centrum
| miejsce = Legionowo
| rok = 26 listopada November 2020
}}</ref>
|- <!--------LONGUE--------->