Open main menu

Changes

{{ Cytat
| Kołduny: pierogiwhose filling consists of equal parts raw beef tenderloin and beef kidney suet, do których farsz składa się w&nbsp;równych ilościach z&nbsp;posiekanej surowej polędwicy wołowej oraz wołowego łoju nerkowegochopped and mixed together. Doprawić soląSeason with salt, pieprzempepper, smażoną cebulą i&nbsp;obowiązkowo suszonym majerankiem fried onion and, obligatorily, dried and powdered marjoram (Origanum majorana) w&nbsp;proszku. Gotować tak samo, jak Boil in the same way as you would pierogi. Podawać podlane wodą, w&nbsp;której się gotowały. Nakładać łyżką cedzakową na podgrzane talerzeLadle onto hot plates and serve doused with the cooking water.<br> Kołduny je się łyżkąThe kołduny are eaten with a spoon. Nie należy ich nigdy rozkrawać na talerzu, lecz dać im się otworzyć dopiero w&nbsp;ustachNever open them on the plate. They are meant to open inside your mouth, które wówczas zaleją się aromatycznym i&nbsp;parzącym tłuszczemflooding it with aromatic and scorching fat.<br>Łój nerkowy można z&nbsp;powodzeniem zastąpić wołowym szpikiem kostnymThe kidney suet may be advantageously substituted for with beef bone marrow.
| oryg = Koldouny&nbsp;: Piérogui dont la farce consiste en un hachis composé de parties égales de filet de bœuf crû et de graisse de rognon de bœuf. Sel, poivre, oignon cuit et, obligatoirement, marjolaine sèche (Origanum majorana) en poudre. Pocher comme les piérogui. Servir dans l’eau de cuisson. Ceuillir à l’écumoire. Poser sur assiettes chaudes.<br> Les coldouny se mangent à la cuillère. Ne jamais les ouvrir dans l’assiette. Ils s’ouvrent dans la bouche et l’inondent de graisse parfumée et brûlante.<br> Cette graisse de rognon est avantageusement remplacée par de la moëlle d’os de bœuf.
| źródło = {{Cyt
| rok = 1952
| strony = 52
}}, tłum. własne own translation }}
== Caviar and Champagne vs Sausage and Vodka ==