Open main menu

Changes

== Let's Cook! ==
No dobrzeOkay, to jakie ciekawe przepisy możemy znaleźć w owym ''Kuchmistrzostwie''so what interesting recipes can you find in that oldest Polish cookbook? Przepisy podzielone są na trzyThe recipes are divided into three chapters, a właściwie na cztery rozdziałyor actually even four, z tym że czwarty rozdział nie jest jakoś wyraźnie oddzielony od trzeciegoexcept that the fourth chapter isn't visibly separated from the third.
W pierwszym, pod nagłówkiem: „O zwierzynie”, wypisano przepisy na dania mięsneThe first chapter contains recipes for meat dishes. Jest tu sporo przepisów na kurę i inne ptaki Many of these are for chicken and other birds (npe.g. „ptacy, którzy bywają w cebuli przyprawiani, a w cieście tak mają być działani”"birds seasoned with onions and encased in dough"), ale są też receptury mówiące, jak przyrządzić wołowinę but there are also several recipes for beef („pieczenia wołowa po węgiersku”"roast beef in the Hungarian style"), wieprzowinępork, zająca hare („zając w cebuli albo bez cebuli”"hare with or without onions") oraz różnego rodzaju dziczyznę, jakas well as various kinds of game, including: kuropatwypartridges, sarninęroe deer and red deer venison, jeleninęwild boar, „wieprzowinę dziką”"buffalo or bison", wspominaną już „zwierzynę bawołową albo żubrową”, a nawet… wiewiórkiand even... squirrels. Te ostatnie gotuje się takThis is how you can cook the latter:
{{Cytat