}}</ref> And this was considered progress, not intellectual property theft!
[[File:Melozzo da Forlì 001.jpg|thumb|upright=.9|left|Papież Sykstus Pope Sixtus IV mianuje Bartolomea Platinęnaming Bartolomeo Platina, autora pierwszej drukowanej książki kucharskiej na świecieauthor of the world's first printed cookbook, prefektem Biblioteki Watykańskiej.Prefect of the Vatican Library<br>{{small|Mal. By Melozzo da Forlì Forli (okca. 1477).}}]]Oczywiście ręczne przepisywanie książek było mocno pracochłonneNaturally, a tym samym drogie copying books by hand was labour intensive and, therefore, costly (i to pomimo stosunkowo niskich kosztów robocizny w dawnych czasacheven despite relatively low labour costs in the past). Poza tym mało kto umiał czytaćBesides, few people could read anyway, toteż książki kucharskie so cookbook (tak jak i książki w ogólejust like any books for that matter) były dobrem rzadkim i luksusowymwere a rare luxury. This began to change once Johannes Gutenberg invented the movable . Ta sytuacja zaczęła się zmieniać wraz z wynalezieniem przez Johannesa Gutenberga ruchomej czcionki drukarskiej. Pierwszą książkę (była to, rzecz jasna, Biblia) przy użyciu swojego wynalazku wydał Gutenberg w 1455 r. Już 15 lat później ukazała się w Rzymie, oczywiście po łacinie, pierwsza drukowana książka kucharska, pt.: ''De honesta voluptate et valetudine'' (''O uczciwej przyjemności i dobrym zdrowiu''). Jej autorem był sekretarz i bibliotekarz papieski Bartolomeo Sacchi (1421–1481), lepiej znany pod pseudonimem Platina, chociaż większość receptur wziął z wcześniejszej rękopiśmiennej książki Martina do Como pt.: ''Libro de arte coquinaria'' (''Księga sztuki kucharskiej''). A kolejne 15 lat później wydano w Norymberdze pierwszą drukowaną książkę kucharską w języku nowożytnym, mianowicie niemiecką ''Küchenmeisterei'' Petera Wagnera. Do końca XV w. ukazały się też pierwsze drukowane zbiory receptur kuchennych po francusku, po włosku i po angielsku, zaś w pierwszej połowie XVI w. – także po holendersku, po katalońsku, po hiszpańsku i wreszcie po czesku. Ta ostatnia książka, wydana w 1535 r. przez Pavla Severýna i zatytułowana: ''Kuchařství'', była, jak łatwo się domyślić, przekładem wcześniej wspomnianej pozycji niemieckiej.
A jak długo trzeba było czekać na pierwszą drukowaną książkę kucharską w języku polskim?