From among the many various traditions on Unesco's [https://ich.unesco.org/en/lists Lists lists of Intangible Cultural Heritage] I've picked those which I deemed to be culinary in nature. They include entries related to particular dishes or beverages, ritual meals or even entire cuisines and dietary traditions. I have omitted those entries which are primarily related to traditional methods of food production (agricultural, pastoral, hunting, foraging, fishing, beekeeping, etc.). I will be updating the table as more traditional practices are inscribed by Unesco.
{| class="wikitable sortable"
| Neapolitan '''[https://ich.unesco.org/en/RL/art-of-neapolitan-pizzaiuolo-00722 pizza]''' || Italy || 2017 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=F4LpLfF5U34|szer=200|poz=left|opis=''Art of Neapolitan Pizzaiuolo''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/gastronomic-meal-of-the-french-00437 Posiłek gastronomicznyGastronomic meal]''' Francuzów of the French – francuski zwyczaj wspólnego celebrowania dobrego jedzenia i picia podczas specjalnych okazji the French way of celebrating special occasion by enjoying good food and drink together || Francja France || 2010 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=6nKBBb72J4k|szer=200|poz=left|opis=''The gastronomic meal of the French''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/pyongyang-raengmyon-custom-01695 Raengmyon]''''' – pochodzący z Pjongjangu chłodnik z makaronu gryczanego zalanego zimnym wywarem mięsnym z dodatkiem mięsacold soup with buckwheat noodles, warzyw i jajek meat, vegetables and eggs that is traditionally eaten in Pyongyang || North Korea Północna || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=UqTB2TQQ|szer=200|poz=left|opis=''Pyongyang Raengmyon custom''}}
|-
| Cuban '''[https://ich.unesco.org/en/RL/knowledge-of-the-light-rum-masters-01724 Rum jasnylight rum]''' kubański || Kuba Cuba || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=qQNlxnQYFDI|szer=200|poz=left|opis=''Knowledge of the light rum masters''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/slava-celebration-of-family-saint-patrons-day-01010 Slava]''''' – dzień świętego patrona danej rodziny (rodzaj kolektywnych imienin) obchodzony w Serbii poprzez uroczysty posiłek, w którym główną rolę odgrywa slawski kołacz day of the patron saint of the given family celebrated with a festive meal and a round yeast cake called ''slavski kolač'' || Serbia || 2014 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=m_h1DVoMi3I|szer=200|poz=left|opis=''Slava, celebration of family saint patron's day''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/social-practices-and-knowledge-related-to-the-preparation-and-use-of-the-traditional-plum-spirit-ljivovica-01882 ŚliwowicaŠljivovica ]''' serbska – Serbian plub brandy || Serbia || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=jsWNSh-IfQ8|szer=200|poz=left|opis=''Social practices and knowledge related to the preparation of the traditional plum spirit, šljivovica''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/dragon-boat-festival-00225 Święto Smoczych ŁodziDragon Boat Festival]''' obchodzone w Chinach na pamiątkę tego, jak poeta observed in China to commemorate the poet Qū Yuán (czyt.: ''ćchu jłen''; IV4th/III w.p.n.e.3rd centuries BCE), niczym Wanda Krakówna, w obliczu obcej inwazji utopił się w rzecewho killed himself by drowning in a river when his city was invaded by a foreign army. W ramach obchodów spożywa się The festival involves eating ''zongzi'' (czyt.: ''cąkcy''), czyli czworościenne knedle z kleistego ryżu z mięsnym lub słodkim nadzieniemor tetrahedral sticky-rice dumplings with meat or sweet filling that are wrapped in bamboo leaves and boiled, które gotuje się zawinięte w liście bambusa, oraz pije się as well as drinking ''xiónghuáng jiǔ'' (czyt.: ''siąchłan ciuł''), czyli wino ryżowe lub jaglane z dodatkiem sproszkowanego realgaru rice or millet wine with powdered realgar (czerwonego minerału złożonego głównie z siarczku arsenua red mineral consisting mostly of arsenic sulfide). || Chiny China || 2009 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=T1WQ90F4HlI|szer=200|poz=left|opis=''The Dragon Boat festival''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/washoku-traditional-dietary-cultures-of-the-japanese-notably-for-the-celebration-of-new-year-00869 Washoku]''''' – tradycyjna kuchnia japońska celebrowana szczególnie podczas obchodów Nowego Roku traditional Japanese cuisine typically seen during New Year celebrations || Japonia Japan || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Xtnwt-Jq93E|szer=200|poz=left|opis=''Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese''}}
|}
[[pl:Lista światowego dziedzictwa kulinarnego]]