Open main menu

Changes

A Menu Lost in Translation

2,238 bytes added, 19:28, 10 August 2020
Created page with "{| style="<!--margin: auto;--> width: 50%;" |- | class=full-page| |} {| class="wikitable" |- ! Course || Polish original !! How they translate..."
{| style="<!--margin: auto;--> width: 50%;"
|-
| [[File:Menu z translatora.png|class=full-page|]]
|}

{| class="wikitable"
|-
! Course || Polish original !! How they translated it !! What they meant
|-
| Cold starter || [http://straga.pl/tag/kuchnia-prl Śledź po japońsku] || Follow the Japanese || Japanese-style Herring
|-
| Hot starter || [http://bajecznakuchnia.blogspot.com/2016/02/pierogi-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html Pierogi ze szpinakiem i fetą] || Dumplings with spinach and celebration || Spinach-and-Feta-Cheese Pierogi
|-
| Soup || [https://zakochanewzupach.pl/wykwintna-zupa-z-rakow-z-dolnoslaskiego-stolu/ Zupa z szyjek rakowych] || Cervical cancer soup || Crayfish Soup
|-
| Main || [https://polki.pl/przepisy/obiad,kurczak-nadziewany-po-polsku,9119,przepis.html Dania z kurczaka] || Denmark from chicken || Chicken Dishes
|-
| Side || [http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/08/kasza-gryczana-z-kurkami-kuchnia.html Kasza z sosem kurkowym] || Buckwheat with cocks sauce || Buckwheat with Chanterelle Sauce
|-
| Dessert || [http://asiuuulek.blogspot.com/2016/06/lody-adwokatowe.html Lody z adwokatem] || Ice cream with barrister || Ice Cream with Egg Liqueur
|-
| Dessert || [https://www.doradcasmaku.pl/przepis-jablka-w-ciescie-z-winem-39777 Jabłko w cieście winnym] || Apple pie guilty || Winey Apple Fritters
|-
|}

== Śledź po japońsku ==
Normatyw surowcowy na 5 porcji:
* filety śledziowe – 100 g
* cebula – 100 g
* jaja (5 szt.) – 250 g
* majonez – 100 g
* groszek zielony – 200 g
* ogórek kwaszony lub świeży – 50 g
* papryka
* cukier do smaku
* ocet 6-procentowy
Jaja ugotować na twardo, obrać. Groszek odcedzić, odsączyć. Cebulę i ogórki pokrajać w krążki. Groszek wymieszać z częścią majonezu i ułożyć z niego podstawę na półmisku lub jednoporcjowo na talerzykach. Jaja owinąć filetami śledziowymi, ustawić na postumencie z groszku. Udekorować krążkami cebuli oprószonej papryką, plastrami ogórka oraz oszprycować majonezem. Porcja potrawy powinna ważyć 100 g, w tym śledź 20 g.[https://www.google.com/books/edition/Technologia_gastronomiczna_z_towaroznaws/805HF2xNTS0C?hl=pl&gbpv=1&bsq=japo%C5%84sku]

[[en:Draft:A Menu Lost in Translation]]