Open main menu

Changes

== The Idea: A New Order ==
[[File:List Brillat-Savarina.jpg|thumb|upright|A letter, dated 12 12th of ''Frimaire'', Year VI of the French Republic (that is, 2 December 1797 CE), from Jean-Anthelme Brillat-Savarin, secretary of the general staff of the French Army in Germany, to War Minister Claude-Louis Petiet, now in the collection of Przypkowski Museum in Jędrzejów]]
Biorąc pod uwagę zamiłowanie obu panów do smacznej kuchni i&nbsp;staropolskiego szlachecko-dworkowego sznytu, nie powinno dziwić, że Edward Pożerski zaprzyjaźnił się z&nbsp;młodszym od siebie o&nbsp;trzydzieści lat Tadeuszem Przypkowskim. Jędrzejowski gnomonik był jednym z&nbsp;Polaków, którzy będąc w&nbsp;Paryżu zapraszani byli na polskie obiadki do słynnego gastroenterologa. Przypkowski długo wspominał karafkę firmy Baccarat wypełnioną koniakiem z&nbsp;piwnic zamku Polignac, którego połowę wlał Pożerski do sosu, przygotowując dla niego posiłek.<ref>D. Pietrzkiewicz, ''op. cit.'', s. 82</ref>