Open main menu

Changes

Draft:The Gastronomic Order of Pomiane

176 bytes removed, 22 June
== The Namesake: The Guru of Gallic Gastronomy ==
Zacznijmy od początkuFirst things first, czyli od człowieka, któremu so let's start with the man who gave the Order Pomiana zawdzięcza swoją nazwęof Pomiane its name.
[[File:Edward Pożerski herbu Pomian.jpg|thumb|Edward Pożerski of Clan Pomian (1875–1964), gastroenterologist and gastronome]]
Urodził się w He was born in 1875 rin Paris in a Polish noble family and his real name was Edward Pożerski. w Paryżu, pochodził z polskiej rodziny szlacheckiej i tak naprawdę nazywał się {{czyt|Edward Pożerski}}. His parents were refugees who fled Poland after failed anti-Russian uprising of 1863. Jego rodzice, uchodźcy po powstaniu styczniowymThey sent him to a Polish high school in the French capital, posłali go do polskiej szkoły we francuskiej stolicywhere he was raised as a Polish patriot, gdzie wychowano go na polskiego patriotę – ale karmiono mizerniebut fed poorly. We wspomnieniach z czasów szkolnych pisał po latach, że w tamtym okresie zwykle chodził głodnyHe would later write in his memoirs that he was hungry most of his youth. A że głodnemu chleb na myśli, to młody Edward tak myślał ciągle o jedzeniu, że jak poszedł na studiaThe hunger kept him thinking about food so much that once he graduated from school, he chose to wybrał kierunek: fizjologia żywieniastudy gastrointestinal physiology at the univeristy. W He became a doctor of medicine in 1902 r. został doktorem medycyny. Już wtedy pracował od roku w Instytucie PasteuraBy that time he had already worked for a year at the Pasteur Institute, gdzie prawie do końca życia zajmował się badaniem soków trawiennychwhere he would keep researching digestive juices for most of his life.
[[File:Henryk Babiński.jpg|thumb|upright=.7|left|Henryk Babiński (1855–1931), also known as Ali-Bab, cookbook author]]
Praca naukowa nad procesem trawienia skłoniła goHis academic work on digestion led to him to take interest in healthy nutrition, by zająć się też kwestią zdrowego odżywianiawhich in turn led him to the question of rational food preparation techniques. His mentor in these matters was another Frenchman whose parents had been political refugees from Poland, albeit a&nbsp;co za tym idzie, właściwych technik przygotowania żywnościgeneration older. Jego mentorem w&nbsp;tym zakresie był starszy o&nbsp;pokolenie Francuz, którego rodzice też byli uchodźcami politycznymi z&nbsp;Polski – tylko że z&nbsp;czasów Wiosny Ludów. Był to Henryk It was Hneryk Babiński, inżynier górnictwaa mining engineer, który pod pseudonimem who wrote his cookbooks under the pen name of Ali-Bab pisał książki kucharskie. Zwłaszcza jego monumentalne dzieło His monumental work, ''Gastronomie pratique'' (''Gastronomia praktycznaPractical Gastronomy''),<ref> {{Cyt
| nazwisko = Ali-Bab
| tytuł = Gastronomie pratique&nbsp;: études culinaires suivies du Traitement de l'obésité des gourmands
| miejsce = Paris
| rok = 1923
}}</ref> było na początku XX&nbsp;w. jedną z&nbsp;głównych pozycji na francuskim rynku literatury kulinarnejwas a best seller in the French culinary literature of the early 20th century.
Zachęcony przez Babińskiego, Pożerski postanowił opublikować swoje własne rozważania na temat tego, jak gotować smacznie i&nbsp;zdrowo zarazem. Był to esej na temat gastronomii teoretycznej, do której autor ''Gastronomii praktycznej'' sam napisał przedmowę, gdzie ogłosił, iż Pożerski kroczył oto śladami „mistrza nas wszystkich, nieśmiertelnego autora ''Fizjologii smaku''”. Ów nieśmiertelny autor, czyli Jean-Anthelme Brillat-Savarin{{czyt|Jean-Anthelme Brillat-Savarin}} (1755–1826), był słynnym smakoszem, ale naukowcem nie był żadnym, toteż jego książka, wbrew tytułowi, o&nbsp;fizjologii smaku tak naprawdę niedużo mówi. Stanowi raczej postulat, żeby naukowcy kiedyś się tym tematem zajęli.<ref> {{Cyt