| rozdział = Acte de décès à Paris 18e arrondissement (75018) pour l’année 1989
| adres rozdziału = https://www.acte-deces.fr/acte-de-deces-paris-18e-arrondissement-1989
}}</ref> || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|France}} || DziennikarzJournalist, pisarzwriter, krytyk kulinarnyculinary critic, założyciel Francuskiego Towarzystwa Prasy Gastronomiczno-Turystycznej founder of the French Association of Gastronomic and Tourist Press (''Association française de la Presse gastronomique et touristique''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal « Poêle d’Or » 1969
| adres rozdziału = http://www.souillac.net/le-souillagais-pierre-arnal-poele-dor-1969
}}</ref> prezes Francuskiego Związku DziennikarzyPresident of the French Union of Gastronome Journalists, Pisarzy i Redaktorów Gastronomów Writers and Editors (''Union française des journalistes, écrivains et éditeurs gastronomes''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Feuille d’Avis du Valais
| url = https://doc.rero.ch/record/175903/files/1968-01-23.pdf
| rozdział = Respect du goût d’autrui en gastronome
| miejsce = Sion
| data = 23 stycznia January 1968 | wolumin = No . 19
| strony = 9
}}</ref> wiceprezes Międzynarodowej Federacji Prasy Gastronomicznej Deputy President of the International Gastronomic Press Federation (''Fédération internationale de la Presse gastronomique''),<ref>{{Cyt
| nazwisko = Cracknell
| imię = H. L.
| rok = 1985
| strony = 330
}}</ref> w awarded in 1980 r. nagrodzony Złotym Piórem with Golden Feather ([https://www.gastronomische-akademie.de/aktivitaeten/literarischer-wettbewerb/buecher-archiv/ergebnisse-nach-jahren/buecher-goldene-feder.html ''Goldene Feder'']) przez Akademię Gastronomiczną Niemiec by Gastronomic Academy of Germany (''Gastronomische Akademie Deutschlands''). Siostrzeniec Edwarda PożerskiegoEdward Pożerski's nephew.<ref> {{Cyt
| tytuł = Sciences des aliments
| nazwisko r = This
| wolumin = 26
| strony = 203
}}, określa Édouarda Pomiane’a i Édouarda Longue’a jako ''„l’oncle et le neveu”'', co można rozumieć jako „wuj i siostrzeniec” albo „stryj i bratanek”. Dorota Pietrzkiewicz, ''op. cit.'', s. 78, podaje, że Edward Pożerski miał brata Witolda i siostrę Emilię. Zakładam, że jeśli obaj Édouardowie nosili różne nazwiska, to byli raczej wujem i siostrzeńcem.</ref>
|- <!--------MANTERO--------->
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|Gianni Mantero]] || style=text-align:left | '''Gianni Mantero'''{{czyt|Gianni Mantero}}<br>(1897–1985) || [[File:ITA.png|23px|]] {{small|Italy}} || ArchitektArchitect, grafikprintmaker, kolekcjoner ekslibrysówbookplate collector.<ref>{{Cyt
| tytuł = British Museum
| rozdział = Gianni Mantero
| adres rozdziału = https://www.britishmuseum.org/collection/term/BIOG37108
}}</ref><br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalićI've been unable to determine his links to gastronomy.
|- <!--------ROUCOU--------->
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|Roger Roucou]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou'''{{czyt|Roger Roucou}}<br>(1921–2012) || [[File:FRA.png|23px|]] {{small|France}} || Właściciel lugduńskiej restauracji Owner of ''La Mère Guy''restaurant in Lyons, w latach 1983–87 prezes stowarzyszenia Białych Czapek Lugduńskich President of the White Hats of Lyons (''Toques Blanches Lyonnaises'', 1983–87),<ref>{{Cyt | inni = reded. Hervé Bal
| tytuł = Guide Toques Blanches Lyonnaises 2021
| url = https://issuu.com/toques-blanches-lyonnaises/docs/guide_2021_compresse_
| rok = 2021
| strony = 26
}}</ref> a w latach 1988–91 prezes Stowarzyszenia Kuchmistrzów Francji President of the Master Chefs of France (''Maîtres Cuisiniers de France'', 1988–91 )<ref>{{Cyt
| tytuł = Association des Maîtres Cuisiniers de France
| rozdział = Notre histoire