[[File:Kurczę pieczone po polsku.jpg|thumb|upright=.8|left|A liver-stuffed roasted chicken is one of the classic <s>Denmark</s> Polish dishes made from this kind of bird. [https://www.doradcasmaku.pl/przepis-kurczak-faszerowany-watrobka-335895]]]
[Przepis {{ Cytat|| oryg = * 1 kurczak* sól* 2 łyżki olejuNadzienie:* 1 czerstwa kajzerka* ½ szklanki mleka* wątróbka z kurczaka* 1 jajo* 1 łyżka masła lub margaryny* 1½ łyżki posiekanej natki pietruszki* sól, pieprz Kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Przyrządzić nadzienie: kajzerką namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z opłukaną wątróbką. {{...}} Żółtko utrzeć z masłem lub margaryną, dodać zmieloną masę, natkę pietruszki oraz ubitą pianę z białka, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka wypełnić nadzieniem, spiąć szpilkami lub zaszyć. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i piec w nagrzanym piekarniku (200°C) przez 40–45 minut. Podczas pieczenia skrapiać wodą, a następnie utworzonym sosem. Przed podaniem podzielić na kurczę po polsku]porcję, podawać razem z nadzieniem, z ziemniakami i mizerią. | źródło = {{clearCyt | nazwisko r= Surzycka-Mliczewska | imię r = Zofia | tytuł = Kuchnia polska | wydawca = Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne | miejsce = Warszawa | rok = 2005 | strony = 412–413 }}, own translation }}
== Buckwheat with Cocks Sauce ==