Open main menu

Changes

Ketchup vs Mustard

258 bytes added, 17:35, 12 June 2020
no edit summary
{{data|8 czerwca 2020}}
[[File:{{#setmainimage:Keczup i musztarda.jpg}}|thumb|upright|Keczup i musztardaKetchup and mustard]]Sezon grilowyThe grilling season, który w Polsce tradycyjnie zaczyna się w święta majowewhich is Poland's quivalent of the American BBQ season, jest już w pełni. To dobra okazjais now in full bloom, having started, by zająć się dwoma dodatkamias always, które na imprezie grilowej są nieodzowneduring the national holidays of early May. The coronavirus pandemic hasn't stopped people from grilling meat in their backyards. So it's a good occasion to says something about the condiments that are indispensable at any grill party: musztardą i keczupemmustard and ketchup. Na początek trochę historii, We're gonna start with a na konieclittle bit of history and then, razem z together with fellow blogger [https://www.facebook.com/michalgoreckipl Michałem GóreckimMichał Górecki,] spróbujemy sobie zrobić jedno i drugie według dawnych przepisów, i porównać z ich dzisiejszymiwe'll try to make both condiments according to old recipes and see (and taste) how they compare with their modern, sklepowymistore-bought, wersjamiversions.
Przy okazji podziękowania dla Górka za gościnę i pomoc w gotowaniuBut first I'd like to thank Górek for his hospitality and help, a dla Marcina Kuca od and to also thank Marcin Kuc from [https://www.facebook.com/JajaWKuchni/ Jaj Jaja w Kuchni] za udział w degustacjifor participating in the tasting session. You will find a video recording of the meeting at the very bottom. Zapis wideo z całego spotkania znajdziecie na samym dole == Mustard, "an uncommon condiment" ==Let's start with mustard, a condiment of a truly ancient pedigree.
== Musztarda – „niepospolity kondyment” ==
Zacznijmy od musztardy, bo to przyprawa o zaiste starożytnym rodowodzie. Jeśli wyjmiemy z lodówki słoik z musztardą i przeczytamy podany na etykiecie skład, to zobaczymy, że składa się przede wszystkim z ziaren gorczycy, octu, soli i cukru. Skład na tyle prosty, że można bez większego trudu zrobić sobie własną musztardę w domu (o czym później), a co więcej, przez stulecia raczej się nie zmienił. Najważniejsza w tym składzie jest oczywiście gorczyca, więc najpierw kilka słów o niej.