Open main menu

Changes

Old Polish Cookery for Beginners

48 bytes added, 23:12, 7 January 2020
no edit summary
| oryg = '''Jajecznica prosta'''<br>
Rozbij jajec, wlej na masło w&nbsp;rynkę, a&nbsp;usmażywszy, daj z&nbsp;rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać.
| źródło = Czerniecki, ''Opop. cit.'', p. 74 }}
Today we would rather use a teflon pan than a clay pot, but otherwise the recipe hasn't changed one bit. The dish is so pedestrian that it's weird the recipe ever found its way into a cookbook written for master chefs working at magnate courts.
| oryg = '''Naleśnik'''<br>
Rozbij jajec z&nbsp;mlekiem i&nbsp;trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], wlewaj po trosze, a&nbsp;piecz cienko, a&nbsp;polawszy masłem, daj na stół.
| źródło = Czerniecki, ''Opop. cit.'', p. 75 }}
And here's one more egg-based recipe; this one is for a kind of sweet omelette, which Czerniecki refers to by a now old-fashioned Polish term, "''grzybek''", or literally "a little mushroom":
| oryg = '''Grzybek'''<br>
Rozbij jajec z&nbsp;mlekiem, a&nbsp;jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, cynamonu, wlej w&nbsp;rynkę na masło gorące, a&nbsp;smaż i&nbsp;przewróć; usmażywszy, pocukruj, a&nbsp;daj na stół.
| źródło = Czerniecki, ''Opop. cit.'', p. 75 }}
== Winey Eggs ==
| oryg = '''Jajecznica z&nbsp;winem'''<br>
Masła w&nbsp;rynce rozpuść, jajec rozbij z&nbsp;winem i&nbsp;cukrem, i&nbsp;cynamonem; ubij to społem, a&nbsp;wlej na gorące masło; usmażywszy, daj z&nbsp;rynką, a&nbsp;nie mieszaj.
| źródło = Czerniecki, ''Opop. cit.'', p. 74 }}
[[File:Jajecznica na winie 1.jpg|thumb|upright|Eggs and wine, salt, sugar and cinnamon]]